Annons:
Etiketterörtteerartiklar
Läst 3270 ggr
tlover
2018-04-02 17:21

Vad är örtte?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är örtte? Vad skiljer örtte från te? Är örtte nyttigt? Hu gör jag örtte? Det och mer får du veta i den här artikeln om örtte

För att enklast kunna beskriva vad Örtte är så beskriver jag först vad Te är. Te är blad och ibland även stjälkar från växten Camellia sinensis som dragit i vatten (ofta hett), drycken som blir av det är Te.

Alla andra örter och svampar som dragit i (hett) vatten är Örtte. Det är oavsett om växten el svampen är en ört eller inte och oavsett vilken del av växten eller svampen som används.

Så "Ingefärate", "Pepparmyntate", Chaga, "rött te", "Tallbarrste" osv är alla örtteer. 

Även "Frukt teer", "Kryddteer", "svampteer" m.m. är örtteer och kan ses som undergrupper av Örtte.

Väldigt enkelt förklarat är Örtte alltså

Växt el svamp + vatten = örtte

Är Örtte nyttigt?

Om Örtte är nyttigt eller vad det gör får jag ofta frågor om. Det är en lite svår fråga att svara på då det finns tusentals olika slags växter som används i Örtte och även många svampar.

Om ett Örtte är nyttigt och vad det gör beror på vilken växt örtteet är gjort på. Vissa örtteer tex Rooibos ("rött te") är främst en del av en hälsosam kost, vissa örtteer har en mild medicinsk verkan, exempelvis Kamomill och kan drickas ganska ofta bara det inte överkonsumeras. 

Andra har så stark medicinsk verkan att man bara bör använda det nån gång per år och gärna efter att ha konsulterat en örtterapeut (exempelvis En). Såklart kan Örtte på giftiga växter vara skadliga, eller dödliga men dessa brukar inte användas som Örtte.

Många dricker Örtte som ett koffeinfritt alternativ till Te men kom ihåg, det finns även några få örtteer som innehåller Koffein tex Yerba maté.

Gör man en kur av Örtte så dricker man ofta 3 koppar om dagen i 3 veckor och sedan gör man ett uppehåll. Det är för att det är ju ändå en typ av medicin man dricker. Så dricker man mycket Örtte är det bäst att variera sig lite, en period Kamomill, en period pepparmynta, en period brännässla osv. 

Det är bara örtteer som inte har någon direkt medicinsk verkan som jag skulle rekommendera att man dricker dagligen om inte du fått något annat ordinerat av exempelvis en örtterapeut.

Obs! äter du mediciner regelbundet, berätta för din läkare vilka örtteer du dricker, vissa örtteer exempelvis johannesört, kan påverka annan medicin.

Hur gör jag Örtte?

Det här är också en lite svår fråga eftersom Örtte kan göras av så många olika växter och svampar. Det beror på vilken växt/svamp det är, vilken del av växten det är, om det ska användas som medicin eller inte m.m 

Men generellt sett så kan du börja med att ta ca 1 msk eller 1 "femfingernypa" med Örtte i en Tesil. Håll över 100 grader varmt vatten och låt dra i 5 minuter.

Vissa örter kan du vilja sänka tiden på lite särskilt om du ska dricka det för att det är gott exempelvis Rooibos. Andra vill du höja tiden på, detta gäller ofta Örtte på bark, ved, hårda fröer och torkade rötter. Särskilt om du vill få ut ett medicinskt ämne.

Vissa örtteer ska till och med tillredas mer som en dekokt, dvs koka. Andra örtteer, särskilt medicinska där det verksamma ämnet sitter i eteriska oljor, vill du täcka över då du låter örterna dra eftersom annars kan du förlora viktiga eteriska oljor.

Ska du använda ett Örtte som medicin rekommenderar jag att du följer anvisningar från en örtterapeut eller en bra bok just eftersom det kan skilja sig så mycket.

Hur får jag tag i Örtte?

Ett Örtte går att få tag på på flera olika sätt. Du kan exempelvis kolla i din kryddhylla, där har du redan många örtteer (många bra medicinska). I mataffärer kan du hitta örtteer både i kryddhyllan och bland teerna.

Du kan gå till tebutiker, vissa örtteer är vanliga i tebutiker exempelvis Rooibos medan andra är mindre vanliga men ibland kan du hitta dom ändå.

Du kan leta i specialistbutiker och hälsokostbutiker, både på nätet och i fysiska butiker.

Men de allra bästa örtteerna är sådana som du odlar eller samlar själv. En enkel örtgrupp att börja med om du vill odla själv är myntor för dom växer bra och är lagom mild för att kunna användas nästan dagligen (men såklart inte över allt för långa perioder).

Att samla vilda växter är roligt men det kan snabbt gå fel. Därför bör du ha med dig en bra flora (fram tills du kan känna igen en växt när du väcks mitt i natten för att identifiera den) och gärna gå en så kallad örtavandring. 

Örtavandringar brukar hållas lite varstans i landet av olika örtterapeuter. Alexandra De Pauli brukar ofta resa runt så är ni ett gäng vänner som vill gå, kontakta ett studieförbund (hon arbetar främst med studieförbundet vuxenskolan) så kanske hon kan komma och hålla en örtvandring eller liknande nära dig.*

___________________________________________________________________

Jag är inte örtterapeut och är mest fokuserad på Te så all användning av örter sker efter eget sunt förnuft

* Jag får inga pengar för att säga detta, jag har bara själv gått en örtvandring med Alexandra De Pauli och tycker hon är super när det gäller örter.

l'm back

Annons:
Sindri
2018-04-02 18:46
#1

Vill varna lite bara för överanvändning av pepparmynta (d.v.s. blad av pepparmynta, inte Te smaksatt med). Jag drack det varje dag under en period och fick problem med ilningar i tänderna, berodde på pepparmyntan enligt min tandhygienist.

tlover
2018-04-02 18:56
#2

#1 Ja inget Örtte förutom tex Rooibos ska användas dag efter dag i flera veckor

l'm back

Sindri
2018-04-02 19:54
#3

#2 av: tlover
Det var detta jag reagerade på. Gäller kanske andra myntor, men inte pepparmynta.
"En enkel örtgrupp att börja med om du vill odla själv är myntor för dom växer bra och är lagom mild för att kunna användas nästan dagligen."

tlover
2018-04-02 19:57
#4

#3 Därför nästan, men ovan har jag ju beskrivit att man helst ska ta pauser från örter också

l'm back

tlover
2018-04-02 20:15
#5

Jag kom på en parantes jag kunde lägga till för att vara ännu mer tydligare #3 Visst är det lite tydligare nu?

l'm back

Sindri
2018-04-02 22:53
#6

#5 av: tlover
Ja,det är bra, det är trist att råka ut för sånt. Därmed inte sagt att alla som dricker pepparmynta länge får dessa problem.
I vissa böcker om örter varnas det för att överhuvudtaget dricka örtteer under flera dagar bara för att man tycker det är gott.

Jag är tyvärr inte hemma på ett bra tag så jag kan inte kolla upp det noggrannare, men försiktighet är ju aldrig fel.

Annons:
tlover
2018-04-02 22:59
#7

#6 Jo det är ju däremot så olika beroende på vilket Örtte det är så det är svårt att ge allmänna rekommendationer.

Som jag tog upp som exempel ovan så ska man ju bara göra max en kort kur av En per år. Men det är bara om man har tex gikt eftersom det är så urindrivande. 

Sen jag fick höra det har jag inte ens vågat smaka Örtte på en

l'm back

Sindri
2018-04-02 23:03
#8

Hallonblad skall kunna orsaka missfall! Användes som fosterfördrivande "förr i tiden". Så visst skall man ta det lugnt med örter och växter av olika slag, och läsa på innan man testar.

tlover
2018-04-02 23:07
#9

#8 Även basilika ska man vara försiktig med under graviditeten om jag minns rätt. Men som all medicin ska man ju kolla upp extra nog under graviditet och amning. Jag drack nästan bara Rooibos då jag var gravid (+ en eller två till som jag hade frågat Alexandra De Pauli om dom var ok vid graviditet).

Men minns jag rätt ska man kunna dricka Örtte på hallonblad sista veckan el så i graviditeten. Det är ju bra för mjölkproduktionen och även sammandragningen av livmodern om jag minns rätt.

Men första trimestern ska det vara ett big no no

l'm back

Sindri
2018-04-03 08:47
#10

Ja, jag har för mig att det innehåller ocytoxin som används som hjälpmedel vid förlossningar.

Upp till toppen
Annons: