Annons:
Etiketterartiklartips-råd
Läst 3129 ggr
tlover
9/23/18, 11:08 PM

Så får du grönt te att smaka gott

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Grönt te, är enligt många inte gott. Något som många inte förstår (eftersom större teföretag inte berättar det) är att grönt te är känsligare än många andra teer på många sätt.

Låt oss börja med teet

En viktig sak är såklart att teet ska vara bra, utan bra Te blir drycken inte bra. Tyvärr tycker jag att det är betydligt större hopp i kvalité när det gäller Grönt te. Kanske är det för att Grönt te är känsligare men grönt påste är näst intill alltid så mycket sämre än ett löste på ca 50:- kilot. Samma hopp i kvalité ser man sällan med tex Svart te. Enklaste sättet att råda bot på detta är att köpa kvalitétste. Vill du verkligen testa Grönt te är det bättre att köpa en mindre mängd kvalitétste än en större mängd sämre Te.

Grönt te håller också kortare tid, därför är det viktigare att förvara det rätt. Ett ett år gammalt Svart te kan vara helt okej medan det kan vara näst intill odrickbart på ett Grönt te. Nu varierar det ju såklart hur länge gröna teer håller men oftast smakar det bäst inom ett halvår efter att du har köpt det. Därför är det viktigt att du förvarar ditt gröna Te rätt. Kort beskrivet fritt från värme, syre, ljus, fukt och dofter.

Gammalt Grönt te smakar hö på ett sätt som gammalt Svart te inte gör förrän efter flera år.

Nästa viktiga del, vattnet

Vattenkvalitén tycker jag också märks avsevärt mycket mer när det gäller Grönt te jämfört med Svart te. Dålig smak och lukt på vattnet ger dålig smak och lukt på teet i betydligt större utsträckning. Även hög kalkhalt på vattnet märks mer på Grönt te än på Svart te.

Har man dåligt vatten men vill dricka gott Te så är det värt att investera i ett vattenfilter. Exakt vilket som behövs beror på vattnet .

Rätt Temperatur är viktigt

Grönt te är det Te som har störst temperaturintervall inom tesorten vad det passar att tillagas i. Även om man utesluter kallbryggda teer så är det ändå 50 graders skillnad mellan det Te som har lägst rekommendation (40 grader) och högst rekommendation (90 grader, de som det står 100 grader räknar jag inte för inget Grönt te jag testat smakar bra i 100 grader).

Det vanliga är däremot mellan 70 och 80 grader så har du ingen aning om vilken Temperatur som passar, testa någonstans däremellan.

Japanska teer är ofta känsligare (med allt men främst temperatur) max 70 brukar vara regel snarare än undantag. Det är också bland japanska teer man hittar de teer som ska tillagas i max 40 grader.

Kinesiska teer är mer tåliga så vill du absolut ha en högre Temperatur på vattnet, strunta då i dom japanska teerna och gå direkt på de kinesiska.

Har du inte en vattenkokare med temperaturinställning så fungerar det med en (väl rengjord) stektermometer eller liknande istället.

Sist men inte minst, tid

Grönt te är också mer känsligt när det gäller tid. Det är sällan gröna teer ska dra i längre än 2 minuter. 30sek-1min är betydligt mer vanligt. Vissa till och med ännu kortare tid.

Hur stor påverkan tiden ger varierar, jag har varit med om teer där 30 sek mer eller mindre inte spelar så stor roll och även de där 1 sek för mycket eller för lite spelar roll.

Mitt bästa tips när det gäller det är att helt enkelt skaffa en timer.

Eget tycke och smak

Det är däremot värt att när det gäller Te, som med mycket annat så spelar ens eget tycke mycket stor roll. Jag och min lillasyster har tex ca 10 graders skillnad på myr varmt vi vill ha teet. Så om teet inte passar efter rekommendationerna från försäljare (vilket bra teförsäljare bör ge) så testa att ändra lite. 

Korta tips för perfekt te

Så för att sammanfatta denna artikel som blev betydligt längre än tänkt så kommer en kort lista att gå igenom för att se till att det gröna teet smakar så optimalt som möjligt.

  • Köp bra te
  • Förvara teet rätt och inte för länge
  • Se till att ha bra vatten
  • Ha inte för hög temperatur, vanligtvis max 70-80 grader
  • Låt det inte dra för lång tid, ungefär 1 minut är vanligt.

Hoppas denna artikel har hjälpt er att uppskatta Grönt te på ett helt annat sätt

l'm back

Te iFokus är ett gratis diskussionsforum där du kan diskutera te och andra terelaterade saker med andra tedrickare!
  • Redigerat 11/19/22, 10:58 AM av TatsuOni
Annons:
TatsuOni
9/24/18, 6:21 PM
#1

Bra artikel!

Min erfarenhet är billigt Grönt te + 100c = hö. Bra Grönt te + rätt Temperatur är himmelskt!❤️

Jag brygger Te på rekommenderat sätt första gången och därefter börjar jag testa lite med att ändra mändgden och tillagninstiden för att få det perfekt enligt min egen smak.


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Upp till toppen
Annons: