Annons:
Etikettertesorterartiklar
Läst 2044 ggr
tlover
2018-09-28 11:22

Om upphettning under tillverkningen - Om grönt te

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När grönt te tillverkas upphettas det innan det torkar. Detta är en viktig del både för att faktiskt få det gröna teet grönt och faktiskt för smaken. Denna upphettning kan ske på olika sätt så här kan du läsa lite om detta.

Allt riktigt Te kommer ju från samma växt, det som bestämmer om ett Te blir just svart eller grönt sker främst först efter att tebladen har plockats.

När det gäller Grönt te så är ett skede där tebladen hettas upp viktigt för att det ska bli just Grönt te. Detta sker efter att det skördats men innan det torkats. Så när teet väl hamnar i din kopp och hettas upp där (ja eller i tekannan) så har det redan hettats upp tidigare.

Varför hettas teet upp?

Grönt te hettas upp för att bryta ner enzymer som annars skulle oxidera växtsaften. Det är oxidering som gör att Svart te blir svart och det är alltså det som man vill undvika när man hettar upp bladen.

Vitt Te tex är inte upphettat så därför kan man hitta tecken på oxidering där tebladet har skadats och växtsaften exponerats för syret i luften.

Hur hettas teet upp?

Det finns olika sätt som Grönt te hettas upp under produktionen. De olika sätten påverkar till viss del smaken och olika sätt har olika grad av popularitet i olika länder.

Ett sätt att hetta upp bladen är att vända dom i en het torr panna, lite som att torrosta eller woka utan olja. Detta sätt är mest populärt i Kina och på många ställen sker detta fortfarande för hand då det krävs stor skicklighet för att veta när man ska avbryta.

Ett annat sätt är att hetta upp med ånga. Detta sätt är vanligast i Japan och det är en del i varför japanskt Te smakar, luktar och ser lite annorlunda ut.

Ett tredje, ganska ovanligt sätt att hetta upp tebladen  i kokande vatten. Detta sätt används nästan uteslutande i Korea och eftersom Korea sällan exporterar Te så är det ovanligt. jag har själv i skrivande stund bara testat ett koreanskt Te en gång.

Hur skiljer sig resultatet åt

De olika sätten att värma upp Grönt te ger lite skillnader i smak, utseende och doft. Terroir kan säkert vara en stor del av det som skiljer sig men generellt sett så brukar skillnaderna vara dessa.

Torrtostat Grönt te har en lite mer gulgrön färg på drycken, även de torra bladen har en lätt lätt gulgrön ton (men det är ändå tydligt grönt). Smaken är lite mer örtig och med toner av blommor eller grönsaker. Doften är också mer åt örter. Bladen är ofta större och "rundare" än ångat Grönt te.

Ångat Grönt te har en mörkt grön färg utan toner av gult. Drycken är allt från ljust jadegrön till neongrön. Smaken har ofta toner av gräs och alger ibland även toner av havsluft och fisk. Bladen blir ofta plattare och i mindre bitar.

Grönt te som doppats i kokande vatten blir lite som ett mellanting mellan Ångat och torrostat. 

Jag hoppas du kan dra nytta av denna artikel, kanske kan du hitta nya favoritteer genom att söka efter teer inom den typ av framställning som du gillar mest.

Bild: Foto på ett ångat Te som heter Sencha Kyoto

l'm back

Annons:
Upp till toppen
Annons: