Annons:
Etiketterövrigtartiklar
Läst 2070 ggr
tlover
2018-10-17 14:32

Att tolka studier

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många studier om te och om man inte vet någonting om studier så kan det vara svårt att tolka dom. Här är några tankar om hur jag gör när jag tolkar studier.

Är det en studie eller en metasudie?

En metastudie är en studie av flera studier kan man kalla det. dvs man har kollat på flera studier om någonting (tex koppling mellan Te och livsläng) och sett om dessa stämmer överens.  Dessa är dom studier som är mest troliga att dom stämmer.

Är det en studie och den gjorts på människor (tex genom intervjuer av kosthållning och sedan en uppföljning efter ett tag och så kollar man hur många som fått cancer). Då bör man kolla hur många som varit med i studien. Ju fler som är med ju större chans är det att resultatet stämmer och att resultatet inte är en statistisk tillfällighet.

Hur är studien gjord?

Studier om te  kan göras på flera olika sätt. Den kan ske genom att frivilliga intervjuas om deras kosthållning och detta sedan följs upp direkt eller efter några år då forskarna kollar exempelvis hur många som fått cancer och hur dom dricker Te.

Denna typ av studiers styrka är att det ofta kan göras i stor skala, vilket ökar säkerheten och den görs på människor, inte enskilda celler eller andra slags djur.

Dessa studiers svaghet är däremot både att folk kan ljuga om hur mycket eller lite dom dricker och genom att det kan vara helt andra faktorer som spelar in (det sneare brukar forskarna försöka räkna bort på ett eller annat sätt men helt går det inte).

En studie kan också göras genom att ett specifikt ämne i testas i lab mot exempelvis cancerceller.

Styrkan på sådana studier är att det går att veta om hur ett specifikt ämne påverkar vissa celler eller liknande.

Svagheten är däremot att inget Te innehåller bara ett ämne, det kan finnas ämnen som stärker eller försvagar ett annat ämnes egenskaper. Dessutom så påverkar ju även andra faktorer tex cancerceller om det är i kroppen.

Ett annat sätt att studera Te är att använda försöksdjur, det är inte jättevanligt men det händer. Då sker det vanligtvis genom att försöksdjur får konsumera ett ämne eller livsedel och sedan kollar man hur det påverkar djuret tex om dom äter mer eller mindre.

Styrkan på dessa studier är att till skillnad från intervjuer så är det väldigt kontrollerat.

Nackdelen (på studieresultaten) är att inget djur är helt likt människor.

Studier kan även göras på andra sett men dessa tre är de vanligaste i fallande ordning som jag stött på när det gäller Te.

Vem står bakom studien

En sak att ta i beräkningen är också vem som står bakom och betalat för studien. Är det tex ett stort tebolag kan studien ha skrivits mer positivt, varesig det är medvetet eller inte.

Såklart kan det även ske medvetet fusk, hur vanligt det är vet jag inte.

Hur jag gör slutsats

En sak som jag anser är viktigt är att inte ta en enda studie som om det är skrivet i sten. Jag försöker därför istället läsa så många studier som möjligt, väga dom mot varandra och ta mitt beslut sen.

Men även när jag vägt in alla studier så ser jag inte det som 100% sägert bara sannolikt.

Det är sannolikt att Te, i lagom mängd är ett bra sätt att ha ett hälsosamt liv, sen kommer jag inte med säkerhet säga att jag inte kommer att få cancer bara för att Te skyddar mot flera sorters cancer. Chansen är mindre, ja men helt 100% blir man inte.

Åter igen, jag är ingen forskare men det är så som ovan jag avgör hur troligt det är att en studie trolig eller inte.

l'm back

Annons:
Upp till toppen
Annons: