Rooibos och honeybush (rött te)

Vilka har testat örttéet Yerba Mate?

2012-03-16 23:42 #0 av: Tsunamis

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mate

Funkar att bryggas som vanligt té + kan man brygga om det flera gånger, men det kan man med många bra téer av hög kvalitet.

Nu var det ett tag sedan jag testade det men hittade två på 'min' tésida houseoftea.se. Vanlig och rostad. Tyckte det var helt ok och en kul variation Skrattande

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2012-03-16 23:45 #1 av: Allamej

Isf. har dom blivit bättre sen jag testade dom för då smakade det som hö.

Anmäl
2012-03-16 23:47 #2 av: Tsunamis

#1 Hehe rent grönt té smakar också hö men det finns ju skillnader mellan typ av tébuske och sånt Flört

Mate kan man med fördel blanda med smaksatt rött té om man känner för att tillfära lite smak. Mate har ett plus i kanten med att det är koffein i (för mig är det en fördel iaf!)

MvH   SE-Tsunamis   hemsida   ~   email   ~   Facebook
Sajtvärd på Gerbiler ifokus
Admin på Möss samt moderator på hamster och gerbil som sällskapsdjur

Anmäl
2012-03-17 01:24 #3 av: Allamej

Jag vill antingen ha rent ört the- roiboos - svart the. Sen är jag väldigt förtjust i kryddiga smaker, och russian earl grey förstås :)

 

Anmäl
2013-05-14 06:27 #4 av: tlover

Jag har testat yerba maté hos min syster men jag tyckte inte det var gott det smakade som #1 sa hö fast enligt mig med en biton av bark.

och riktigt bra grönt te smakar inte som hö det smakar ljuvligt Hjärta

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-20 12:19 #5 av: Tedoft

Maté kan trots allt vara gott. Först och främst beror det ju på vilken variant man testar. Jag hade nog inte valt påste-varianten, om det nu finns sånt(?)
Dessutom finns det ju smaksatta varianter, jag har själv ett Maté Havtorn hemma.
Det ska ju bryggas lite längre än vanliga tesorter, precis som med de flesta ört-teerna, ca 4-6 minuter.

Anmäl
2013-05-20 14:58 #6 av: Inkanyezi

Det klassiska sättet att dricka mate är att dricka ur en kalebass med ett sugrör som har sil i botten (bombilla). Man stoppar först ner sugröret i den tomma kalebassen och så fyller man på matebladen. Sedan häller man i varmt vatten och suger. En del har socker i också. När vattnet är slut slår man på mer, och så får kalebassen gå runt och alla får en slurk. Vattnet ska inte vara kokhett, utan något svalare. Man brukar ha en termos med varmt vatten, och på alla bensinstationer i Argentina finns varmt vatten att fylla termosen. Man kan fråga strängt taget var som helst om man kan få varmt vatten i sin termos.

Kalebassen man dricker ur kallas ofta "mate". Den på bilden är ovanligt påkostad. För det mesta är det en enkel liten kalebass som rymmer ungefär 1½ till 2 dl, ofta med inskurna mönster eller bara helt slät, och inte sällan med en kant av silver. Också bombillan görs ofta av silver. 

Om jag har provat? Vad säger man? "Har hundar loppor?"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.