Te och hälsa

Darjeeling teets fördelar?

2013-07-27 13:53 #0 av: fridelfina

Hej på er te-experter!

Undrar vad darjeeling teet är för sorts teblad (svart förstår jag) och om det anses ha några hälsosamma fördelar/nackdelar? Har fått ett från en vän och jag har inte kommit på om det är gott eller inte ännu, men det är inte lika beskt som jag trodde det skulle vara. Utan det hade en rätt rund smak (hur nu det smakar...Funderar)

   
Anmäl
2013-07-27 20:31 #1 av: tlover

Rent hälsomässigt så finns det inte forskning just så för just darjeeling men det är ju ett (oftast svart) te så det har ju teets fördelar och nackdelar jämfört med örtteer.

Darjeeling heter just Darjeeling eftersom det (oftast) är ett svart te från området Darjeeling i Indien, det är altså inte från nån annan växt än riktigt te. Det är heller inte ett speciellt tillvägagångsätt på samma sätt som att svart te skiljer sig från grönt te.

Darjeeling är däremot lite mildare än många andra svarta teer eftersom det inte alltid är lika oxiderat som andra svarta teer men odlingsplatsen ger också en egen smak (på samma sätt som att viner får smak av olika platser dom växer på) ett svart te som odlas exakt på samma sätt som Darjeeling tex men är odlat på lägre höjd skulle altså ha en annan (antagligen starkare) smak.

Här kan du läsa lite om just tebusken

Här om svart te

Darjeeling finns även som grönt te

Darjeeling är ett fint te på samma sätt som att viner från vissa distrikt är finare än andra om man ska försöka förenkla det helt enkelt.

Förstår du vad jag menar eller babblar jag för mycket (det är lätt hänt för mig) 

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2013-07-28 00:06 #2 av: fridelfina

Nä, jag tror att jag förstår vad du "babblar"om! Tummen upp Det var väl det fina som smakade "runt" i min mun Skrattar

Jag blev bara så förvånad då jag tänkt mig att teet var ett beskt och kraftigt te utifrån namnet... hur jag nu kunde bedömma det så? Funderar

Jag har fått det av en vän som köpt det i Indien av vad jag förstår. Det är ett "first flush" så det är visst finfint, ska dricka det med andakt och inte bara hälla det i mig då! Tack för informationen!

   
Anmäl
2013-07-28 08:08 #3 av: tlover

Kan det vara för att de flesta indiska teer är ganska stark i smaken kanske?

Darjeeling är mitt favvosvart te då jag inte gillar svart te utan föredrar grönt och det är mer likt grönt i smaken än många andra svarta teer

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2013-07-28 08:25 #4 av: fridelfina

samma här, dricker inte svarta teer om jag inte måste och då får tepåsen bara doppa sig lite i vattnet! Och ja, jag hade nog förutfattade meningar utifrån tidigare erfarenheter av indiska teer!

   
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.