2015-01-28 15:56 #0 av: tlover

Det finna massa olika teceremonier världen över här hade jag tänkt ta upp några.

Den mest kända är nog den Japanska teceremonin cha no yu som man gör i ett speciellt tehus (vanligtvis) med ett malt te som kallas matcha. Cha no yu är väldigt strikt hur man ska göra, vilka tillbehör man ska ha och liknande men det kan variera sig lite eftersom det finns olika skolor där allt ofrån detaljer till större bitar kan skilja sig.

Man kan gå på cha no yu och även gå kurser i det i Stockholm där det japanska thesällskapet håller ceremonier och kurser i tehuset vid etnografiska museet.

Man kan även hålla teceremonier med teblad i Japan, då följer man senchado tebladets väg istället för chado.

Det näst mest kända är nog den Kinesiska teceremonin som kallas för gong fu cha. Gong fu cha är inte lika strikt som cha no yu men man ska ändå göra på ett speciellt sätt. När man gör gong fu cha så brygger man te i väldigt små tekannor (ca 1 dl ev lite större) med väldigt mycket teblad (halva tekannan). Man kan även använda en gaiwan istället för en tekanna.

När man brygger enligt gong fu cha så brygger man många omgångar på samma te, därför är tekopparna väldigt små. Är man riktigt bra på gong fu cha så häller man även teet från väldigt hög höjd.

I sydöstra Asien finns det ett te som man kallas för streched tea som är ett kryddigt te med mjölk i som man häller mellan två behållare , gärna med långt mellanrum mellan behållarna och andra tricks som att tex hälla teet bakom ryggen eller liknande,

I mellanöstern och nordafrika dricks teet med mynta och massa (massa) socker. Teet dricks ur teglas och även här häller man gärna teet från hög höjd.

I Ryssland så dricks teet ur en samovar då man har en tekanna med tekoncentrat ovanpå samovaren som man häller upp i teglasen sen så späder man med varmt vatten från samovaren tills teet är lagom starkt och varmt. Även i Ryssland använder man massor av socker.

I England så är det istället afternoon tea eller ibland high tea som gäller. Då dricks teet (svart, gärna med mjölk om inte det är ett Darjeeling) till antingen småkakor eller något matigare tex mackor. Detta gör man mellan lunchen och den sena middagen.

Teceremonier finns ju även i andra länder och det finns mindre kända ceremonier inom länderna jag nämt ovan för att inte tala om personers egna ceremonier när man dricker te.