2015-02-20 18:35 #0 av: tlover

Det te som får kallas för te kommer från samma växt, Camellia sinensis som är ett träd (men klipps oftast ner till en buske) från sydöstra Asien.

Allt te är då torkade blad från Camellia sinensis (Vid nått te då och då kan det vara av stjälkar, tex kukicha) så det som skiljer tesorterna åt är hur dom behandlas efter skörd.

Svart te plockas, krossas eller rivs/skärs så att det kan oxidera. Efter oxideringen hettas det upp och får torka.

Grönt te hettas upp efter skörd, antingen genom wokning/rostning, ånga eller att doppas i hett vatten och får sedan torka.

Vitt te är de första fortfarande vitfjuniga bladen på våren som plockas och soltorkas. Därför kan man ibland hitta delvis oxiderade blad bland vitt te.

Oolong är ett delvis oxiderat te, man brukar oxidera det mellan 30% och 70% då det finns både sorter som är mer likt svart te och som är mer likt grönt te. Efter teet oxiderat till rätt "grad" så hettas det upp och torkas.

Gult te, är också delvis oxiderat då det under torkningen då och då får vila i linnedukar men det är inte lika oxiderat som oolong.

och så sist

Pu-erh är ett lagrat te som både finns som grönt och svart. Det tillverkas först ungefär som grönt te men får efter torkningen lagras. Svart pu-erh är "snabblagrat" och grön pu-erh är finare då det lagras långsammare.

Det finns också något som kallas lila te, men det är inte riktigt en egen tesort då man kan tillverka det som åtminstånde pu-erh och grönt te. Lila te är helt enkelt teblad som var lila när det plockades så det är mer antioxidantrikt.

Allt annat är då örtte, så tex det man kallar "rött te" är inte ett te utan ett örtte som egentligen heter rooibos.