Grönt te

Grönt inte alltid bra

2015-05-21 22:12 #0 av: Leffe

Har idag fått veta att grönt te är inte är så bra att dricka mycket av om man tar blodförtunnande medicin, typ varan eller Warfarin. Det hade jag ingen aning om. Jag som tycker så mycket om grönt te.

Anmäl
2015-05-21 22:16 #1 av: tlover

Fick du reda på varför? Jag vet att grönt te (som alla teer) innehåller K-vitamin, och det påverkar blodets koaguleringsförmåga, det gör det däremot så att det koagulerar som det ska så jag vet inte om det är det.

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2015-05-21 22:20 #2 av: Wony

Ja, K-vitamin ges som motgift till råttgift, som är blodförtunnande. Tar man alltså blodförtunnande ska man inte få i sig för mycket vitamin K, eftersom detta kan påverka medicinens verkan och därmed ge problem!

Anmäl
2015-05-21 22:21 #3 av: Leffe

Ja K-vitaminet motverkar varanet

Anmäl
2015-05-21 22:25 #4 av: tlover

K-vitamin finns i allt te (svart te, grönt te, vitt te, gult te, oolong och pu-erh) kan det vara bra att veta isåfall. Däremot kanske mängden varierar lite (jag vet inte hur känslig k-vitamin är för oxidation tex), hur mycket vet jag däremot inte.

Fick du veta hur mycket som är "för mycket"?

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2015-05-21 22:32 #5 av: Leffe

Det står i studiematerialet jag fick idag

"För vissa preparat vet vi hur Warfarineffekten päverkas

Minskad effkt

  • Ginseng
  • Grönt te
  • Sjögräa7algprodukter
  • Johannesört"

En kopp tror jag inte gör något. Det stora problemet blir nog om man flera gånger dricker flera koppar om dagen

Anmäl
2015-05-21 23:27 #6 av: DiamondIce

Jag vill gärna veta lite mer exakt hur mycket som är för mycket, om någon skulle ha koll på det! Jag fick inte höra ett ord om det här! Förskräckt Jag som dricker te minst en gång om dagen! 

Anmäl
2015-05-22 09:14 #7 av: tlover

Jag tror att K-vitamin är relativt känslig, det är antagligen därför som det bara rekommenderas att personer som äter varan ska vara försiktig med grönt te.

Jag skulle gissa att det är bäst att undvika gult te och eventuellt vitt te också (även om K-vitamin verkar ljuskänslig och vitt te soltorkas)

Däremot så ska te enligt denna lista innehålla bara lite K-vitamin, men det kanske är ett genomsnitt av alla tesorter.

Jag ska se om jag hittar något mer senare.

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2015-05-22 09:23 #8 av: Leffe

Jag har kollat lite. Det mesta grönt reagerar varanet på. Broccoli, kål osv. Äter man med måtta och ungefär lika mycket varje dag så går det bra. PK-provet som visar effekten av varanet sjunker och det innebär att man ökar dosen. Minskar man intaget av det gröna så ökar varaneffekten och dosen måste minskas. Problemet med det blodförtunnande medlen är att kroppen mår inte bra av stora förändringar av effekten gång på gång. Det gäller att komma fram till en så jämn effekt som möjligt. Alltså dricker jag en kopp grönt te om dagen så anpassar man varandosen efter det och det fungerar bra om man fortsätter med en kopp. Lika gäller om jag dricker fem koppar per dag, dosen kommer anpassas, men minskar man så teintaget blir det åter en stor förändring.

Anmäl
2015-05-22 09:32 #9 av: tlover

#8 Bra att du har koll, jag tror jag läste något liknande när jag försökte hitta om K-vitamin var känsligt för syre (jag gissar att det är därför som svart te går bättre) men jag var inte helt hundra om jag kunde lita på den källan.

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2015-05-22 20:41 #10 av: DiamondIce

#8 Håller med #9, bra att du har koll! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.