Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (11) Senaste inläggen

Sajtinfo, önskemål och synpunkter Svart te Grönt te Övriga tesorter Rooibos och honeybush (rött te) Övriga örtteer Övrigt terelaterat Tips och råd Tetillbehör Recensioner och rekommendationer Te och hälsa Historik och traditioner Tenyheter Tävlingar, kluringar och sajtlekar Tilltugg, mat och bak OT - Utanför ämnet Andra iFokus-sajter
Te i mat och bak

Kinesiska teägg

2014-09-28 10:48 #0 av: tlover

Kinesiska teägg finns det massor av olika recept på, här kommer en enklare variant från boken "Grönt te".

Just detta recept tar längre tid än att koka vanliga ägg men det är kort för att vara ett recept på teägg då vissa av dom recepten ska äggen koka i ett dygn eller mer. Men äggen hinner både få smak och färg av teet.

Kinesiska teägg 6 st

Ingredienser:

6 st ägg, 

3 msk teblad gärna mörka (jag använde Mao Xie vilket är ett ljusare oolong men teet behöver inte vara av hög kvalite men jag tror att smaksatt inte passar),

1 msk soja,

Vatten

Koka äggen först i vanligt vatten i ca 7 minuter, låt svalna lite.

Slå sprickor i skalet med baksidan av en sked, det får gärna vara många sprickor men skalet ska inte ramla av.

koka upp nytt vatten, lägg i soja, te och ägg och småkoka i 45 min - 1 timme, se till att vattnet alltid täcker äggen.

Låt svalna i teet/vattnet skala sen äggen och servera som dom är el till någon maträtt.

Smaken är inte så jättestark av te men man känner den ändå, jag gissar att teägg som småkokar längre får mer smak däremot.

källa: boken "Grönt te" av Charlotte Lesche och Ann Lindberg

Anmäl
2014-09-28 10:55 #1 av: Magi-cat

Läckert! Tummen upp

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-09-28 15:31 #2 av: Varga

Åh, intressant (och snyggt)! Det känns ju som att man måste testa det bara för att, om inte annat ^^

Anmäl
2015-01-01 22:00 #3 av: kanin och häst

Måste testas!

Anmäl
2015-01-01 22:19 #4 av: Cert

Går det att äta ägg som kokat över en timme? 

Anmäl
2015-01-02 08:07 #5 av: tlover

#4 Det går det, som sagt det finns Kinesiska recept där man kokar det i över ett dygn.

Anmäl
2015-10-09 08:14 #6 av: tlover

Petar upp denna för äggets dag

Anmäl