Te i mat och bak

Kinesiska teägg

2014-09-28 10:48 #0 av: tlover

Kinesiska teägg finns det massor av olika recept på, här kommer en enklare variant från boken "Grönt te".

Just detta recept tar längre tid än att koka vanliga ägg men det är kort för att vara ett recept på teägg då vissa av dom recepten ska äggen koka i ett dygn eller mer. Men äggen hinner både få smak och färg av teet.

Kinesiska teägg 6 st

Ingredienser:

6 st ägg, 

3 msk teblad gärna mörka (jag använde Mao Xie vilket är ett ljusare oolong men teet behöver inte vara av hög kvalite men jag tror att smaksatt inte passar),

1 msk soja,

Vatten

Koka äggen först i vanligt vatten i ca 7 minuter, låt svalna lite.

Slå sprickor i skalet med baksidan av en sked, det får gärna vara många sprickor men skalet ska inte ramla av.

koka upp nytt vatten, lägg i soja, te och ägg och småkoka i 45 min - 1 timme, se till att vattnet alltid täcker äggen.

Låt svalna i teet/vattnet skala sen äggen och servera som dom är el till någon maträtt.

Smaken är inte så jättestark av te men man känner den ändå, jag gissar att teägg som småkokar längre får mer smak däremot.

källa: boken "Grönt te" av Charlotte Lesche och Ann Lindberg

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2014-09-28 10:55 #1 av: Magi-cat

Läckert! Tummen upp

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2014-09-28 15:31 #2 av: Varga

Åh, intressant (och snyggt)! Det känns ju som att man måste testa det bara för att, om inte annat ^^

Anmäl
2015-01-01 22:00 #3 av: kanin och häst

Måste testas!

Anmäl
2015-01-01 22:19 #4 av: Cert

Går det att äta ägg som kokat över en timme? 

Anmäl
2015-01-02 08:07 #5 av: tlover

#4 Det går det, som sagt det finns Kinesiska recept där man kokar det i över ett dygn.

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2015-10-09 08:14 #6 av: tlover

Petar upp denna för äggets dag

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2017-04-12 11:33 #7 av: tlover

Glöm inte teäggen till påsken

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2017-04-13 10:06 #8 av: tlover

Nu sprids receptet ännu mer (japp dom fick tillåtelse att använda min bild och så)

https://www.epochtimes.se/Prova-kinesiska-teagg-i-pask

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2017-04-14 10:45 #9 av: ApanAnn

Jag brukar använda lapsang, soja, en stjärnanis och några sichuanpepparkorn. Fast jag kokar inte lika länge i slutändan.

Anmäl
2017-04-14 11:11 #10 av: tlover

#9 Jag får testa det nån gång. 

Jag funderar också om man kan göra en lättkokt variant om man bara låter det dra i te/soja/krydd blandningen. Det blir väl inte riktiga teägg men kanske något försvenskat

Te och hälsa kluring! Testa dina kunskaper
Te, Kampsport, Norrland, Företagande, Anslagstavlan m.m
Glöm inte att följa mig på facebook och instagram!

Anmäl
2017-04-16 13:23 #11 av: TatsuOni

Tesmaken är väldigt svag men ändå där, även om det smakar mer utav sojan.

Skulle gärna koka dem lite längre, men våran spis är så värdelös att kanske en halvtimma småkokar den och sedan så kokar det hel plötsligt för fullt...

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.