2013-04-03 17:55 #0 av: tlover

Den enda dryck som får kallas te är egentligen bara teinfusionen av blad av teträdet Camellia sinensis det som i dagligt tar kallas tebusken.

Camellia Sinensis är ett städelsegrönt träd som antagligen kommer från sydöstra delarna av Kina eller länder därikring och är, som ni kanske hör släkt med trädgårdskamelian.

Blomande vitt te med en riktig teblomma i

Teträdet har vita eller rosa blommor och får en frukt som oftast inte används men som man kan utvinna olja från. Fröna är bruna hårda och bara lite mindre än små kulor.

 

Det finns två kända underarter (om man inte räknar hybrider däremellan) Camellia sinensis sinensis den Kinesiska varianten och Camellia sinesis assamica som är den Indiska varianten

Camellia sinensis sinensis växter ungefär som en rönn (alltså har flera stammar) och bli 3-4 meter i vilt tillstånd men den klipps i teplantager för att den ska bli lättare att skörda från. Den är också lite blommigare i smaken än assamica och växter gärna på hög höjd.

Camellia sinesis assamica är en tropisk växt och har en stam istället för flera, är en tropisk växt och blir upp till 15-20 meter obeskuren. Assamica passar lite bättre att göra svart te av istället för grönt. Assamica är också ganska nyupptäckt, den hittades först 1830 i Assamregionen i Indien.

Skörd

Var plantan har vuxit, vilken sort, hur många soldagar den fått, vilken temperatur det har varit, vilken jordmån det varit och när den skördats har alla påverkan på smaken (på samma sätt som att vin ändras i smak beroende på hur/var den vuxit).

Till exempel så finns det i norra Indien 4 gånger om året man skördar teet, First flush, In between, Second flush och Autumnal och In between te räknas som ett väldigt aromatiskt te medan Second flush har mer kryddig smak (och finast räknas First flush).

Så ett te som skördats på 600 meters höjd och skördats på våren smakar helt annorlunda från ett träd som vuxit på 2000 meters höjd och skördats mitt på sommaren.

Vilka teer är te?

 

De tesorter som görs av Camellia sinensis är vitt, gult, grönt, oolong, svart och pu-erh te allt annat (tex ”rött te”) är örtteer.

Det som bestämmer vilken sorts te det ska bli är hur det har behandlats efter skörd.

 

Vitt te har bara soltorkats (och kan därför ibland ha jäst/fermaterat lite).

 

Grönt te hettas upp, vilket antingen sker genom ånga, hett vatten eller rostning/wokning (ånga gör man i japan och vissa delar av Kina, hett vatten används i Korea och rostning/wokning görs i Kina) sen rullas och/eller formas och torkas. Upphettningen gör så att jäsningen/fermateringen inte sätter igång det olika upphettningsmetoderna gör också så att teet får olika smak.

 

Gult te görs ungefär om grönt te men får vila i tyg.

 

Oolong får jäsa/fermatera en stund sen hettas det upp.

 

Svart te jäser/fermaterar klart och hettas upp först efter den bytt färg från grön, till rött och slutligen svart.

svart och grön pu-erh

 

Pu-erh görs först ungefär som grönt te men lagras sen och jäser/fermaterar långsamt under lagringen.

 

Teträdet hittades antagligen i Kina, det var i alla fall där den började brukas men nu har den spritt sig över hela världen och odlas förutom dom kända ställena som till exempel Kina, Japan och Indien även i till exempel Kenya, Zimbabwe, Argentina, Peru, Australien, Indonesien, Portugal och många många fler länder. Te är också den dryck som dricks mest i världen efter vatten. Inte så illa för en växt som för några tusen år sen var ett anonymt träd i sydöstra Kina.

 

Löpseledbilden från wikimedia commons

Källa böckerna te och te från sencha till lapsang, sidan tefakta och egen erfarenhet