Övrigt terelaterat

Yixing

2013-04-04 10:35 #0 av: tlover

Staden Yixing väster om Shangai har gett namn till dom antagligen mest kända och bästa tekannorna i hela världen (inom tenördskretsar iallafall). Yixing blev däremot känd även i Kina först på 1600talet. Innan det var yixingkannorna använt endast väldigt regionalt.

Yixing är förutom namnet på en stad också namnet på en tekanna och andra saker (tex gaiwan) som görs av leran. Den leran hittas i Yixing och heter Zisha. Den leran är väldigt porös och det är därför världens bästa lertekannor görs av den leran. Porerna suger upp teet och tesmaken och släpper sen ut den vid fler bryggningar. Den egenskapen gör att den är perfekt för gong fu cha den Kinesiska teceremonin.

Yixingkanna och några tillbehör till teceremonin också i yixinglera

Eftersom Yixing tekannor inte är glaserade inuti så brukar man brygga samma slags te i dom gång efter gång för tekannorna tar åt sig smak av teet ganska snabbt men det anses inte vara nått negativt. I Kina kallar man att ta hand om tekannan att fostra en tekanna, Dom blir nämligen bättre med åldern om du hanterar dom rätt. Jag har till och med sett en 100 år gammal yixing tekanna som såldes i ett tvprogram som man inte ens behövde lägga i teblad i längre, man behövde bara hälla i hett vatten så hade man te. Den tekannan gick på den blygsamma summan av 100 000 kr.

Skaffar du dig en yixingtekanna så ska du tänka på att dom aldrig diskas ur (som andra lerkannor) utan man sköljer bara ur dom med hett vatten.

Form och färg

Yixing tekannor har tre olika grundformer, den låga som passar bäst för grönt te, den runda som passar bäst för oolongte och den höga som passar bäst för pu-erh te.

några olika färger på yixing lera

Det finns också olika färger på kannorna, den klassiska är rödbrun och själva leran till den kallas lila men det finns svartare och blåare kannor. All färg på kannorna är naturlig av olika mineraler. Så det är inga kemikalier med i det hela.

Yixingtekannor är ofta väldigt små i europeiska mått mätt ungefär mellan 2-4 dl.

Många kan tycka dom är dyra också (min på 2 dl kostade ca 500 kr) men Jag tycker dom är värt priset (sen behöver man ju inte ha hundratals, jag har en, som max kommer jag ha 3 om jag köper fler).


Alla riktiga yixingtekannor, ser olika ut eftersom det är ett konstverk och ett hantverk i ett. Men det kan ju hända att det finns kannor som är snarlika varann för att konstnären tex gillade just den formen/färgen etc.

Olika stämplar på yixinggods

Yixingkannor stämplas också i botten med konstnärens namn och kvalitén på verket, under en period stämplades Yixing under den istället däremot.

Yixing gods är väldigt vackra och spännade och kommer i olika former och färger, perfekt för nån som gillar att samla eller bara nån som gillar att dricka te.

Källa: Boken te från sencha till lapsang,butiken house of tea och egen erfarenhet

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-24 14:38 #2 av: tlover

Här är en tråd med bilder från där man bränner yixinggods

till och med ugnen är fin

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-25 19:12 #3 av: LenaR

Häftigt med tekannan man inte behöver lägga teblad i längre!

Nu när du lockat en keramik-Nördtill din sajt hoppas jag du står ut med att jag lägger in ett klipp med en keramiker som tillverkar en yixing-kanna. Hon är så skicklig så jag sitter med öppen mun och tittar...

Anmäl
2013-05-25 19:23 #4 av: tlover

Wow jag har inte sett nån hålla på med keramik sen jag gick estet (musik så jag såg bara bildarna göra keramik) men till och med jag ser att hon är en mästare (och jag såg att hon gjorde en tekanna för grönt te, vill ha! jag har bara en för oolongte)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-25 19:39 #5 av: Zureel

Väldigt intressant artikel och film klippet i #3 var imponerande undrar vad tekniken kallas.

Anmäl
2015-10-22 12:46 #6 av: Lisa33

Tack. Väldigt intressant artikel .

Anmäl