Historiken och traditionerna

Samovar

2013-10-24 10:36 #0 av: tlover

Samovaren, el "självkokaren" är något som symbolicerar något riktigt ryskt och fanns förr i varje hem i Ryssland. Nu används annat också för att brygga te men nästan alla har fortfarande kvar det åtminstånde som en prydnad vilket den förekommer som även i svenska hem.

Jag själv har aldrig druckit från en samovar även fast jag ägt farmors gamla samovar i flera år. Det är främst för att jag inte litar på kontakten till samovaren då den åtminstånde är från 80:talets Ryssland, kanske äldre. Men jag tänkte dela med mig om den lilla kunskap jag lyckats förvärva genom mina år som tenörd.

Historia

Ursprunget av samovaren vet man inte riktigt men man tror det är någonstans från Centralasien. Exakt när man kom på den vet man inte heller men man under 1800 talet så blev samovaren nått för varje ryskt hem.

De flesta hade till och med två samovarer, en finare för besök och en enklare för vardagsbruk och det gällde även de fattigare.

Farmors "gamla" samovar, antagligen från tidigt 80-tal eller tidigare.

I början användes kol eller kottar för att värma samovaren men på 1950 talet började man med eldrivna samovarer

Samovar som en del av kulturen

Samovaren har hunnit bli ev viktig del av kulturen i Ryssland, de forna Soviet staterna och Turkiet.

I Ryssland blev en testund vid samovaren en viktig del för den Ryska självbilden, samhörigheten och traditionen, till och med vika viktig som vodkan varit eller kanske till och med mer.

Många kända uttryck om te kommer från det nu teälskande Ryssland vilket kanske inte skett utan samovaren.

Hur man använder en samovar

Hur "farmors" samovar ser ut invändigt, det syns att den är elektrisk då den har "värmeslingor" i en koldriven skulle ha haft ett "rör"

En samovar har en vattenfylld kammare där vattnet värms upp (finns olika sätt, vanligast nu är el om inte man har en antik samovar). Ovanför kammaren så kan man ställa en liten tekanna som då hålls varm av samovaren. I den finns ett tekoncentrat som man sen späder ut till önskad styrka av vattnet i kammaren.

Till samovaren har man ofta ett eget bord som bärs fram till middagsbordet då man ska använda samovaren och en servis.

Enligt traditionen så ska värdinnan eller värdinnans äldsta dotter servera teet.

Beroende på kvalitét på teet och hur länge tekoncentratet står varmt så kan teet vara ganska beskt, därför är det inte ovanligt med massor av socker och en skiva citron i teet.

Samovarer kommer i olika former, vanliga är vinglasformen, vasformen och päronformen. Den görs av många olika metaller tex silver, mässing, nickel, koppar, järn osv.

Vill man köpa en samovar så finns det ganska ofta på tex blocket eller tradera, eller så kan man köpa om man har vägarna förbi Ryssland (Turkiet m.m.) från Ryssland ska det däremot vara svårt att få hem äldre samovarer så då får man nog nöja sig med nyare.
 

källor 1 en sida om Ryssland, 2 en "Rysslandblogg" på engelska och 3 en teblogg (där finns bra bild på hur en kolvärmd samovar funkar)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-26 20:18 #1 av: JanGBG

tack, för den artikeln.

Te - koncentrat?  Lite vatten mycket te? Stå länge? Är det så gott? Men detta med samovarer var ju allmänt så dom måste ha lyckats med sitt koncentrat!

Anmäl
2013-10-26 21:36 #2 av: tlover

#1 jag försökte hitta hur man gjorde koncentratet men hittade inget (det var väl "självklart" hur man gör det)

Men efter att ha läst runt det tror jag det är ganska mycket te med lite vatten som ibland kan få dra länge (dom hade visst tagit fram teer som kunde "stå" i 15 minuter, jag gissar att dom menar dra)

Edit: tekannan är ju också somsagt väldigt liten, på ett ställe läste jag att den var ungefär som en gong fu cha tekanna. Min är ca 1 dl men jag har hört att det finns dom som är så "stora" som 2 dl

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-27 19:11 #3 av: JanGBG

Tack, för informationen.

Te - kokare kan finnas i olika skepnader och samanhang.

Vet du att den engelska "Centurion" stridsvagnen hade en te-kokare för besättningen.

Undra om den fanns kvar i dom svenska vagnarna.

Anmäl
2013-10-27 19:14 #4 av: tlover

#3 det förvånar mig inte när det gäller engelsmän

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-31 16:23 #5 av: JanGBG

På tal om konstig "te-kokare"

För många år sedan (minst 45 år sedan) var jag hos en äldre dam med finsks ursprung skulle värdera ett äldre vapen för henne. Vi kom att prata om Finland under den ryska tiden. Då tog hon fram en liten "sadelväska" som hade suttit framtill på sadel. Hade till hört hennes morfar som varit rysk officer. Den var special gjord och innehöll en lite tekokare med brännare och sil. Jag ångra än i dag att jag inte köpte den. Men då var jag ung och hade inte pengar.

Så nog har det genom åren funnits olika sätt att koka te.

Anmäl
2013-10-31 16:25 #6 av: tlover

#5 jag tror jag läst om nått liknande det kan ha varit nån slags föregångare till samovaren men jag är inte säker. men fränt, jag skulle också vilja ha en sån.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-31 16:29 #7 av: JanGBG

Nej. Inte samovaren. Det var nog mer än föregångare till våra eldrivna "vattenkokare" med en sil att sänka ner te i. Allt gjort för att ta med sig ut i fält. Tror att brännaren gick på karbid.

Anmäl
2013-10-31 16:36 #8 av: tlover

#7 ja eftersom jag inte sett just den vet jag inte om det var en sån som var föregångare till samovaren men nått liknande av vad du beskriver ska kanske ha varit föregångaren till samovaren.

Förklarade jag bättre vad jag menade nu?

kanske har samovaren och "hästvattenkokaren" samma "förfader" eller vad man nu kan kalla det.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-31 16:45 #9 av: JanGBG

Visst. Du har säkert rätt.

Vi menar nog samma, utrycker oss nog lite olika bara.


 

Anmäl
2013-10-31 16:50 #10 av: tlover

#9 det händer ofta för mig, ibland blir det rent praktgräl fast jag och "motståndaren" säger samma sak fast på olika sätt Galen

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-31 17:34 #11 av: JanGBG

Det händer nog alla!

Vi tänker bara i lite olika banor.

Anmäl
2013-12-19 13:23 #12 av: Stiw42

Jag har hört av mig med en som har egen erfarenhet om samvoarbryggning om tekoncentratet, och det är som tlover skriver, mycket te till lite vatren. En tar ungefär 2-3 teskedar svart te i den lilla keramik kannan och fyller den med varmt vatten från samvoaren så att det täcker teet, alltså inte fylla hela kannan. Alltefter behov fylls kannan med nytt vatten från samvoaren under drickandets gång. Koncentratet ska vara STARKT, nästan odrickbart.

Anmäl
2013-12-19 14:04 #13 av: tlover

#12 tack Glad

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-12-19 17:48 #14 av: JanGBG

Så, fick vi svar! Det finns alltid någon där ute i cyberrymden som vet!

Har fått svar på min fråga om tekokaren i "Centurion Stridsvagnen".

Visst den fanns kvar i de svenska vagnarna. Soldaterna kallade dom för "Varmvattenberedare" värmde allt möjligt i dom. Konserverburkar och dylikt.

Anmäl
2014-02-01 21:09 #15 av: Stiw42

Hitta en intressant artikel om samvoarer med en del historik:

http://tebloggen.blogspot.se/2008/08/rysk-och-georgisk-tekultur.html?m=1

Anmäl
2014-02-02 09:08 #16 av: tlover

#15 det är samma som länk nummer 2 i artikeln den har bara annan bakgrund Glad (syns inte länkarna bra i artikeln?)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-02-02 09:38 #17 av: Stiw42

Oj! Vet inte ricktigt hur jag kunde missa länkarna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.