Tips och råd

Finare nybörjarteer

2015-11-27 22:23 #0 av: tlover

Ibland kan det vara lockande att testa ett lite mer lyxigt te, men om man aldrig testat ett osmaksatt eller finare men smaksatt te så kan det vara lite skrämmande att lägga ut 100kr/hg eller mer. Här kommer en guide på teer som jag märkt de flesta gillar, även om dom vanligtvis bara dricker himlagott.

Jag ska börja med att tillägga att allas smak är olika och vissa av teerna nedan är teer som man antingen älskar eller hatar men det finns nog inget te som passar alla.

Masala chai

Masala chai, ofta bara kallat chai är ett kryddigt, oftast svart te som traditionellt dricks med mjölk och massa socker.

Masala chai passar för den som inte vill testa ett osmaksatt te men vill testa ett mer traditionellt te och som gillar massa smak. Den funkar också som matdryck vid jul eller till curry.

Obs. Masala chai finns i många kvalitéer, lägg lite extra pengar på det, då blir det mycket godare.

Lapsang souchong

Lapsang souchong är ett rökt svart te som de flesta aningen gillar eller ogillar så det är lite av en chansning om du inte testat det förut.

Lapsang passar för dom som gillar röksmak, whiskey och liknande och går dessutom att använda i marinader för att få rökig smak.

Obs. Samma som med masala chai finns det sämre och bättre lapsang, däremot är det oftast av lite bättre kvalité. De är också ofta lite olika mycket rökt så det kan hända att du hittar någon du gillar även om du inte gillat andra lapsang.

Jasminte

Jasminte är te, ofta grönt som fått torka ihop med jasminblommor vilket ger en blommig smak.

Jasminte passar för dom som gillar blommiga teer och inte är ute efter osmaksatta teer för även om jasminsmaken är ganska mild så känns den. Jasminte passar till och i mat/bak, i efterrätter eller bara som den är.

Obs. även här finns det sämre och bättre teer. De sämre teerna kan lätt bli för parfymiga så mitt tips är att testa ett lite finare. Ett bra jasminte har få eller inga blommor kvar i teet.

Gen mai cha

Gen mai cha är ett grönt japanskt te som drygats ut mer rostat ris, den är ett sätt att komma in bland de japanska teerna då den inte har så mycket alg/havs smak som vissa inte gillar med japanska teer.

Gen mai cha har jag, om jag minns rätt inte stött på nån som inte gillar även om alla inte är överförtjust i det. Smaken är lite rostad med toner av popcorn på grund utav riset och passar utmärkt till sushi, särskilt om du vill tona ner fisksmaken.

Även bland gen mai cha finns det olika bra teer men det är inte lika stor skillnad som tex masala chai

Hojicha

Hojicha är ett grönt japanskt te som rostats efter att det torkat vilket ger en rostad smak med toner av kaffe men fortfarande en del grönt te kvar. Den är också ett te som passar nybörjare inom japanskt te.

Hojicha passar för dom som inte är så frälst i grönt te utan som föredrar svart te eller kaffe. Det passar också utmärkt till sushi.

Hojicha är ganska svårt att hitta men du kan göra det själv genom att rosta grönt (japanskt) osmaksatt te i en het torr panna under konstant omrörning tills det doftar rätt och får en annan glans. Det krävs lite övning men är värt att testa.

3 årig Bancha

3 årig bancha är likt hojicha och är ett bancha (japanskt vardagste) som lagrats och sen rostats.

3 årig bancha är nog likt hojicha att resten kan läsas under hojicha.

Yi mei ren

Yi mei ren är ett fint osmaksatt svart te som jag ofta bjuder på då alla säger att det är ett riktigt gott te.

Gillar du yellow label så gillar du yi mei ren då det är likt yellow label men mycket godare, man känner den fina kvalitén på det. Så gillar du svart te, honung och liknande så kommer du att älska yi mei ren.

Fler teer

Det finns många fler teer som kan vara värd att testa för nybörjaren men jag kommer inte på någon specifik nu men det kommer nog mer.

Än en gång vill jag tillägga att smaken är olika och vissa teer faller inte alla i smaken men något som man gillar borde det gå att hitta här ovan.

Skulle du köpa ekologiskt te?
Svara gärna på min enkät

Anmäl
2015-11-27 22:44 #1 av: Lilolizeit

Vilken fin "nybörjarguide". Ska kika efter dessa när jag är i stan nästa gång ;)

// Lilo - medarbetare på akvariefisk & gravid samt sajtvärdinna på bortskänkes

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.