Historiken och traditionerna

Buke Sado - krigarstil teceremoni

2012-05-07 19:57 #0 av: Luju

Det som karakteriserat de olika stilarna av traditionella teceremonier från Japan är dess skönhet och elegans. Dessa ceremonier är sedda som en konstform och har därmed även inspirerat andra konstformet, så som arkitektur och blomsterarrangemang. Läs vidare för att få veta mer om Japans Buke Sado, ”krigarstil teceremoni”.

Teet kom till Japan från Kina på 800-talet, och de teceremonier som uppkom och utvecklades då inspirerades av buddismen.

 

Det finns flera olika stilar på teceremonin och en av de stilarna kallas för Buke Sado.
Mannen som grundade denna stil hette general Ueda Shigeyasu. Shigeyasu tjänade under den legendariska härskaren Toyotomi Hideyoshi under Momoyama-perioden (1573-1603).
Efter att Shigeyasu blivit vigd av en munk fick han sitt buddhistiska namn Soko (uttalas Souko).

Soko var känd som en modig krigare med en förfinad smak och en förkärlek för teceremonier, han var även en oerhört duktig trädgårdsmästare och landskapsarkitekt. Han har bland annat designat och konstruerat ”Shukkeien”-trädgården, som är en stor turistattraktion i Hiroshima. Där finns bland annat tehus, en innergård i wafudou-japansk stil, samt Sokos familjebibliotek och stuiehus. Hela trädgården är designad efter Ueda Soko-stilen.

Japansk receremoni har liknande egenskaper med kampsport, då utförandet av en teceremoni även den kräver en kultivering av ens inre karaktär. De fyra egenskaper man främst bör behärska är mildhet, respektfullhet, renhet och lugn. Den väldigt kända teceremonimästaren Sennorikyu (som även var lärare åt Shigeyasu) sa en gång att dessa fyra kvaliteter var bäst på att på att fånga den grundläggande andan av teceremonien.

En essentiell (viktig) del av en teceremoni är att mildhet frammanar harmoni och därmed också mellanmänskligt samspel. Oavsett om det är värden eller gästen som provsmakar en skål med te i ett tehus, utgör ord som ”Efter dig, och ”Ta den tid du behöver” den speciella finheten som karakteriserar en teceremoni. Detta lugn och medmänskligheten behövdes under en teceremoni då livet under till exempel under Shigeyasus tid, var fylld av krig. Teceremonierna hjälpte till att finna ett lugn och stabilisera sitt sinne. Det var även en plats som man kunde dela med en vän, då detta kanske var sista gången de träffades.

 

Buke Sado Teceremoni-tillbehör

Det finns otroligt många olika teceremoni tillbehör. Till Buke Sado behöver en bambu-slev, bambu-visp, te i en teburk och en vattenkokare som låter vattnet koka över en kolbädd.

Bambu te-sleven är det tillbehör som sticker ut mest. Legenden säger att medan Soko väntade på att fiendetrupper närmade sig, täljde han ut en teslev från en bit bambu med en liten kniv. En slev som är täljd av Soko är just nu ett av de högst värderade objekten bland den nuvarande rektorn av Ueda Sokos ägor.


Bild från Intimatepermaculture

Så här beskriver rektor Ueda Soukou på Kiroshima Ueda Soko-skolan hur man, kroppsligt och mentalt, förbereder sig inför en teceremoni.

Det första man gör är att sopa innergården, diska och torka av teservicen och förbereda desserten. Görs dessa göromål med engagemang i hjärtat kommer detta uppskattas och kännas av gästerna, säger Ueda.

Basen av Ueda-stilen är unik i sina rörelser, då de använder sig av raka linjer. Detta förmedlar arvet av krigarna som sköt sina pilar medan de red på sina hästar.

I början av en Ueda-teceremoni hälsar man på gästerna. Solfjädern är en viktig del i krigarstils teceremonin, då den symboliserar krigarens svärd.

För att kunna uppskatta en te-ceremonin fodras det att man har rätt sinnestillstånd och attityd. Viktigare än hur teet smakar är förberedarens disciplin, hand kunnande, regelbunden övning och hans uppriktiga och osjälviska sinne av att kunna sätta andra före sig själv.

 

Läs mer om..

En egen berättelse och upplevelse: Intimatepermaculture (på engelska)

Hiroshima Museum Soko-utställning: Kankou.pref.hiroshima (På engelska)

 

Källa:

Epochtimes
Intimatepermaculture

Bild: Intimatepermaculture

Anmäl
2012-05-07 20:32 #1 av: JanGBG

Mildhet och harmoni?

Ja, men för vem?

Just den här tiden och dom här männen var aldrig "milda"!

"Hideyosies stora svärdsjakt" tog ju från dom japanska bönderna deras frihet och ett tyrani utan des like började i Japan, inte fören i modern tid upphörde den ( Slutet på 1800-talet)

Anmäl
2012-05-07 20:47 #2 av: Luju

Som jag förstod det utifrån texten jag läste om denna te-ceremoni, var att de använde teceremonierna för att få lite sinnesro just för att det var så mycket krig runtomkring denna tid. Jag kan tänka mig, och det här är bara min personliga tanke, att te-ceremonin för dessa män var lite av en meditation

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.