Tips och råd

Shiela Shaigany - Fem ideer för använda tepåsar

2012-05-18 14:54 #0 av: Luju

På hemsidan ”How stuff works” har Sheila Shaigany skrivit ner fem tips på vad man kan göra med tepåsar. Läs vidare för att se vad hon har för tips. Texten är ursprungligen på engelska men är översatt av mig. Länk till originalinlägget finner du i slutet av artikeln.

1. Som gödningsmedel till plantor

Tepåsar gör underverk för trädgården.
De beriker jorden genom att öka kväve nivån, och ger även maskarna något gott att mumsa på. Många brukar även lägga sina använda teblad i komposten för att hjälpa till med förbränningen. Om du inte har en kompost, kan du doppa en tepåse i vatten tills det precis får färg, och sen använda detta vatten för vattna blommorna. Du kan till och med gräva ner tepåsen i jorden utomhus för att hjälpa din trädgård att växa. Och var inte orolig, tepåsar är komposterbara.

2. Cirklar under ögonen

Har du puffiga ögon som ingen kan kräm kan fixa? Gör en kompressor av tepåsar, ”tea bag compress”. Teinet i tepåsar har ofta bevisat att vara effektivt mot påsar, och mörka ringar, under ögonen. Antingen så kan du lägga din använda tepåse i frysen eller låta den kylas ner i en halv timma. Lägg sen tepåsen på dina ögonlock i ca 10-15 minuter. Om du letar efter en extra ”oomph”, försök med att använda en koffeinhaltig tepåse. Grönt te påsar fungerar bäst eftersom de inte bara kar koffein, utan innehåller även EGCG (ett anti-inflammatoriskt ämne). Enligt hudläkaren Andrea Kunin hjälper EGCG att ta bort ”under ögat vätska” (den största boven för påsar, och ringar runt ögonen). Plus att grönt te är fyllt av antioxidanter.

3. Skapa mer

Ta kontakt med din kreativa sida och bli kreativ med tepåsar. Möjligheterna när det kommer till att pyssla med tepåsar är bokstavligen oändliga. En vanlig hobby är så kallad ”Tea bag folding”. Det är en blandning mellan ”kaleidoscope” och pappers origami. Läs mer om detta i länken i slutet av denna artikel. Ett annat förslag, är att använda tepåsarna för att ge möbler ett gammaldags utseende. Detta funkar även på tyger och papper. Om du vill utmana din inre Van Gogh, mixa ner tebladen i akrylfärg. Detta kommer att ge målningen en unik struktur.

Original T-Bag Designs – är en fair trade organisation med artistiska kvinnor och barn i Sydafrika. Trots att de bor i några av de fattigaste delarna av Sydafrika skapar de några av de mest vackraste och originellaste skapelserna av återanvända tepåsar. Efter att tepåsarna fått torka under solsken, tömmer kvinnorna ut tebladen och stryker ihop påsarna med värme för att skapa en canvasliknande yta, för att sedan göra handmålade konstverk. De skapar och säljer allt ifrån diskprodukter, smycken och olika gratulationskort. Det bästa av allt, är att alla intäkter går till att förbättra villkoren för konstnärerna som är bosatta i Mandela Park. (Läs mer i länken i slutet av artikeln).

4. Odör kontroll

Telöv är kända för att absorbera dofter, även när de blivit använda. Här är några idéer på hur du kan fräscha upp din omgivning:
- Lägg en använd tepåse I frysen.
– Torka en använd tepåse och blanda dem med din potpourri.
– Töm en använda tepåse och strö de använda tebladen i din dammsugare, så nästa gång du dammsuger, kommer din matta lukta underbart.
– Om det är grönt te kan du göra Chagra, som i huvudsak är torkade gröna teblad från en använd tepåse.

Du kan sprida dem var som helst i ditt hem där det finns en dålig odör. Här kommer några idéer: kattsandslådan, trä skärbrädan, stinkande fötter, eller i din mun. Tebladet är inte bara goluktande, utan också anti-bakriell.

5. Bra för huden

Tepåsar kan även användas på en del hud-sjukdomar. På grund av teets garvsyra (det anti-inflammatoriska), kan det minska storleken på (och även eliminera) en vårta, vagel eller myggbett. Se bara till att tepåsen fortfarande är varm och att den får ligga på i 10-15 minuter. Min mamma brukade alltid få ”styes” och en tepåse-kompress var det enda som någonsin verkade hjälpa. Det hjälper också blåmärken att läka mycket snabbare, och lugnar en smärtsam solbränna.

Källa:

http://tlc.howstuffworks.com/home/reuses-tea-bags.htm

 

Läs mer om...

Anmäl
2012-05-25 11:05 #1 av: monsi

Bra översatt o bra artikel.

Anmäl
2012-05-26 10:51 #2 av: ks.gerbil

lite kul läsning Glad hade alldrig tänkt på att göra gödlings medel med te hahah

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.