Övrigt

Te-tillbehör

2012-06-30 18:37 #0 av: ks.gerbil

Här får du reda på lite mer om lite olika te-tillbehör!

Te-sil 1# (den du placerar på te-koppen)
När lös te placeras direkt i din tekanna för att brygga måste du använda en sil när du häller teet i en tekopp. Beroende på vilken typ av silen du placerar den över tekopp eller ställa den på tekopp och häll teet genom den. Denna sorts te-sil används väldigt litet i hemmet då den är svår att göra ren men den tillverkas fortfarande och är special beställda. HÄR kan du se olika former och varianter på denna slags te-sil.

Te-sil 2# (den många använder idag som du sätter i te-koppen)
En sådan te-sil är en en-portion bryggare för lös-te. När du har lagt den lösa teblad i te-silen så placeras den i tekopp. Hett vatten hälls sedan i koppen och infusionsanordningen bör stanna i koppen för 3 till 5 minuter för att tillåta teet att brygga. när du använder te-siler av denna typ är det viktigt att ha en liten platta för din gäst att placera te-silen på när den tas bort från koppen. Den enda fördel med att använda denna te-sil på en tebjudning är att ge dina gäster ett urval av teer. Din tekanna skulle då endast ha varmvatten. Detta är inte en rekommenderad metod för att en formell tebjudning som det kan vara rörigt att fylla infusionsanordningen och ta bort den från koppen. Det bör reserveras för ditt te tider ensam som ett alternativ till en tepåse. HÄR ser du olika varianter på te-silen.

Demi-sked
En demi-sked är mindre i längd än en vanlig te sked och skål-delen av skeden är mindre också. Det är ganska trevligt för användning vid en tebjudning där full silverbestick inte behövs. Eftersom de flesta människor använder sockerbitar för te användning så behövs inte en fullstor te-sked för mätning av socker.

Tesked
En tesked är en liten sked som dukas fram jämte en kaffe- eller tekopp. Den skiljer sig från en kaffesked främst genom att vara något större, något som också gör den bättre lämpad att använda till eventuella bakverk som serveras till drycken.Teskeden har ett annat användningsområde då den används som partytrick vid olika högtider som födelsedagskalas och liknande. Tricket går ut på att fästa teskeden på näsan och ge åskådarna illusionen att man trotsat tyngdkraften.

Tekopp
En tekopp är en kopp avsedd för te. Dessa är i regel större än kaffekoppar men fortfarande mindre en temuggar. Tekoppar används oftast på tebjudning tillsammans med en te-servis.

Temugg
En mugg är en robust typ av kopp som ofta används för att dricka varma drycker, såsom kaffe, te eller choklad. Muggar per definition har handtag och rymmer en större mängd vätska än andra typer av koppar. I formella miljöer används sällan muggar till servering, då istället specifika tekoppar eller kaffekoppar är att föredra.De gamla muggarna var ofta ristade i trä och ben eller formad av lera, de moderna tillverkas av keramiska material såsom keramik, porslin och stengods. Men även andra material är använda såsom plast och metall vilket är till fördel för till exempel campare. Tekniker som screentryck och dekaler används för att tillämpa dekorationer och reklam, dessa bränns in på muggen för att säkerställa varaktighet.

Källor bl.a. wikipedia

Anmäl
2012-06-30 18:38 #1 av: ks.gerbil

några av dessa är ju ganska självklara men jag tog med dem ändå Glad

Anmäl
2012-07-29 19:11 #2 av: Bamse 08

Drar upp denna lite. Glad

 

Anmäl
2012-07-29 23:04 #3 av: ks.gerbil

Hehe.. :P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.