Tesorter

Cha no yu - Matcha

2013-04-01 08:07 #0 av: tlover

Matcha är det pulveriserade teet som används i den japanska teceremonin där den vispas ner i hett vatten och äts med söta kakor. Matcha är också spännande och gott, något riktigt japanskt.

Matcha är en ganska speciell tesort som är malda teblad av teplantor som har skuggats de sista veckorna innan plockning för att få sötare smak. Det teet heter Tencha innan malning det är väldigt likt Gyokuro (Gyokuro skuggas också före skörd och är ett väldigt känt te från Japan). Sen efter dom har plockats så ångas dom, torkas och mals sen (ofta med en stenkvarn).

Det färdiga pulvret vispas i varmt vatten och man dricker det utan silning. Så det är alltså hela tebladen man får i sig.


I den japanska teceremonin används teet på två sätt i Koicha (det tjocka teet) och Usucha ( Det tunna teet), Den första serveras mer rituellt och den andra mer avslappnat. Vill man bara servera en vän ett enkelt te kan man servera endast Usucha.

Matcha har blivit mer och mer poppis i matlagning och bakning däremot nu kan man få i sig matcha på en innekrog i New York lika gärna som i ett tehus i Japan. Matchaglass är vanligt men jag har också sett tex recept på bröd som bakas med Matcha. 

Smaken 

Matcha smakar väldigt mycket, men det smakar inte för starkt antagligen tack vare skuggningen. Lite hur det smakar beror lite på vilket Matcha man köper, jag har tex testat ett Matcha som hette ”Matcha midori”, midori betyder grönt på japanska och det teet smakade faktiskt grönt! (men fortfarande gott). Annars smakar Matcha som annat japanskt te, algigt, gräsigt men mycket torrare. I början kan man vilja äta nått sött till och så serveras det också i teceremonin med (extremt) söta kakor till, men jag tycker om att dricka det som det är också. 

Tilllagning

I teceremonin serveras Matcha i Raku skålar eller andra teskålar kallad Chawan, teet måttas med ett mått kallats Chashaku och vispas med en bambuvisp som heter Chasen. Men det går att göra det i en vanlig skål (bred botten är däremot bra) och en liten visp och använda ett vanligt mått, men jag måste säga att det är så mycket roligare att använda riktiga grejer för Matcha.

Match måttas upp med chashaku

 Teet siktas innan annars kan man få klumpar i teet och det kan jag säga inte är gott (jag har testat att vara lat). I början måttar man upp mindre te jämfört med senare eftersom det tar ett tag att vänja sig. Kanske ca ½ tsk på 1-2 dl (mindre är nog bättre men häller man utan att måtta kan det vara svårt att veta). Man måttar upp teet i teskålen, häller på vattnet (ca 75 grader kan vara upp till 80 men jag föredrar lite svalare det är lite av en smaksak) och vispar i nån minut tills man fått ett vitt skum på ytan. Det vita skummet kan kräva övning men det har också med tex hur varmt vattnet är. Är man riktigt nybörjare kan man hälla på lite vatten först och röra om för att vara säker på att inte få klumpar men det behövs inte riktigt om man siktat teet.

Matcha vispas med chasen

 Teet ska också drickas med rak rygg, då blir det dubbelt så gott.

Matcha och hälsa

Eftersom man får i sig hela tebladet då man dricker Matcha så får man också i sig alla näringsämnen i bladet, inte bara dom vattenlösliga, så Matcha är en näringsbomb.

Men man ska tänka på att dom där alla näringsämnena innebär också allt koffein i bladen. Matcha är alltså mer koffeinrikt än kaffe.

Det finns också studier som visat att temästare som håller teceremonier har mycket lägre risk att få cancer, och en del är nog pga Matcha men man ska tänka på att Cha no yu (den Japanska teceremonin) är en livsstil och själva ceremonin är ju nästan som en meditation så det lugnare livet har nog sin del i ”cancerbekämpandet” också.

Matchans historia

Matchans historia kommer faktiskt inte från Japan utan från Kina, i Kina maldes nämligen allt te i början eftersom det förvarade som tekakor. Löste är en ganska ny företeelse (ca från 1300 talet och framåt) och Japan importerade te från Kina på 1100 talet ungefär så dom använde då det Kinesiska sättet att tillaga te, att mala det och vispa det i en skål med så mycket vitt skum som möjligt.

Teet var däremot nått för bara dom rikaste i början men tack vare Sen No Rikyu blev Teceremonin större och då började teet också bli billigare i Japan.

Färdig matcha är väldigt vackert

Jag tycker om Matcha, det är mitt favvote helt klart och min man dricker det varje dag (han säger att det är hans kaffe). Men jag är värkligen en nybörjare inom Cha no yu för det finns så jättemycket att veta, men även som nybörjare kan man njuta av Matcha.

Källa: Boken Te och Te från sencha till lapsang och egen erfarenhet

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-04 21:21 #11 av: Tarotstollan

Tack för intressant tråd. Tror dock inte att det är något jag skulle tycka om att dricka. Däremot skulle brödet och glassen vara intressant att smaka på.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2013-04-05 13:19 #12 av: TatsuOni

Vart kan man köpa teet?:)

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2013-04-05 13:43 #13 av: tlover

De flesta tebutiker har matcha... till skyhöga priser jämfört med internet.

Jag köper antingen från grönateimporten (billigare och min man föredrar just den matchan) eller house of tea (dom har matcha Midori som smakar grönt)

edit: Matchan på bilden är från grönateimporten (jag köper så stor mängd att jag får mängdrabatt där så jag köper nästan bara därifrån nuförtiden)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-05 13:49 #14 av: TatsuOni

Okej. Jo jag föredrar nog att betsälla det från intrenet då det nog är som du säger att de flesta "vanliga" affärer tar överpris. Ska kolla in grönateimporten och beställa hem lite te någon dag:)

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2013-04-05 13:53 #15 av: tlover

Rent tekniskt sett är det väl oftast inte överpris då dom "fysiska" butikerna har större utgifter men när det just gäller kvalitetste är det riktigt stor skillnad (det som man betalar dubbelt så mkt för i fysiska butiker kommer sällan upp i samma kvalité tyvärr)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-05 13:59 #16 av: TatsuOni

Det beror väl dels på vilken butik man väljer. En fysiska butiker tar betydligt högre priser än andra. Ena affären här i stan har rimliga priser, men jag beställer nog ändå från internet då det blir billigare om man köper lite mer te åt gången.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2013-04-05 14:04 #17 av: TatsuOni

En annan fördel i internetbutiker är att man i lugn och ro kan läsa om teerna. I en fysisk affär så står det ju oftast bara namn på ett femtiotal behållaren längs en vägg och vill man veta någonting så får man fråga. De brukar vara väldigt trevliga med att svara på frågor och rekomendera teer, men jag brukar känna mig stressad om det står flera i kö bakom mig.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2013-04-05 14:09 #18 av: tlover

ofta så finns det mer kunskap i e-butikerna, många gånger när jag frågar om tesorter i fysiska butiker har dom inte ens hört talas om dom, eller säger att dom inte finns. jag har ibland varit tvungen att rätta dom också (har däremot lärt mig att inte göra det, det tas inte emot väl och det är ju inte dom som står i kassans fel, det är ju deras överordnade som inte lär ut i alla fall grunderna)

(däremot så kan ju det kännas som om e-butiksinnehavarana kan mer för dom kan ju i värsta fall googla innan dom svarar det kan ju inte dom som jobbar i fysisk butik)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-05 14:17 #19 av: TatsuOni

Jag brukar ofta köpa kaffe åt min sambo i tebutiken och trots att jag är tydlig med vad jag vill ha så blir det ofta fel. Då har de ändå betydligt mindre kaffe än te att kunna någonting om. Men deras teer är ju goda så även om jag inte handlar där så ofta till min själv så är det ett bra ställe att önska sig presenter och julklappar ifrån:)

Det där med säljare som inte kan det de jobbar med tycker jag att man stöter på i de flesta butiker. Vare sig man ska köpa någonting till hästen, bilen, datorn eller någonting annat och de brukar inte gilla att bli rättade när de har fel. Tråkigt när man måste använda internet bara för att det ska bli rätt.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2013-04-05 14:22 #20 av: tlover

jag tror många som jobbar i butik som butiksbiträde är påväg till "drömjobbet" och det är därför dom kanske inte är så specialiserade.

Det är ju liksom inte så många som säger "när jag blir stor ska jag bli butiksbiträde" Skämtar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-05 14:26 #21 av: TatsuOni

Det stämmer antagligen. Själv skulle jag dock inte vilja söka jobb t ex i en bilaffär då jag inte kan någonting om bilar:P Men så tänker nog inte de flesta.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2013-04-05 14:31 #22 av: tlover

jag skulle i alla fall satsa hårt på att lära mig den första tiden men jag har inte sett det hos andra jag heller (nu är det ju inte relevant heller).

Jag har försökt att få tebutikerna på att nappa på teföreläsningar också (inte i sammband med att jag rättat dom) men det gick inte heller.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-04-05 14:37 #23 av: TatsuOni

Hittar man en butik med riktigt kunnig personal som brinner för vad de säljer så är jag säker på att inte bara jag skulle bli stamkund där:)

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2013-04-05 14:40 #24 av: tlover

ja (det är därför jag gillar mina favvobutiker, dom verkar älska te) och butiker som inte alls vet vad dom gör kan förlora kunder (tex en tebutik där dom försökte kränga Pu-erh te som blommande te, dom handlar jag inte hos igen)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-06-08 20:48 #25 av: Zureel

Jag bara undrar lite vid vilken mängd matcha brukar den räknas som tjock istället för tunn?

Anmäl
2013-06-09 08:01 #26 av: tlover

Den mängd matcha/dl vatten som det står på förpackningen är nog en tunn för annars skulle nybörjare inte vilja dricka man brukar också (vad jag förstått) ha en finare kvalité på det tjocka teet (som är mer rituellt i själva drickandet) än det tunna teer.

Men vad jag förstår använder man dubbla mängden te för koicha än usucha, här verkar det vara så också. Men ändå hälften mängd vatten (så det är 4 ggr så starkt)

Själv har jag bara druckit usucha gjort rätt (på teceremonikursen jag gick på) däremot brukar jag göra den liite starkare hemma men inte som koicha

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-06-09 08:03 #27 av: Zureel

Tack för informationen hittade inget när jag sökte antagligen för att jag inte sökte på de japanska termerna.

Anmäl
2013-06-09 08:05 #28 av: tlover

#27 Jag är normalt jättedålig på att googla, men ibland har man tur Glad

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-06-09 08:23 #29 av: tlover

Nu fick jag lust att testa å göra koicha

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-06-09 10:08 #30 av: tlover

Jag tror att man ska köpa ett finare matcha för koicha det var ganska beskt med ekologisk matcha som jag hade hemma

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-06-09 21:41 #31 av: Zureel

#30 Jo det låter rimligt gick det ner med nån söt godbit till ändå?

Anmäl
2013-06-09 21:46 #32 av: tlover

#31 jag hade ingen godbit (är van att inte behöva) men eftersmaken av de första klunkarna var god... men sen så blev det mer koncentrerat (det sjunker ju alltid ner lite extra till botten, i alla fall för mig) och då var det inte lika gott men gott nog att få ned i alla fall (men jag blev törstig av det)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-06-16 19:59 #33 av: tlover

Jag har testat matchaglass nu med hemmagjorda havrekakor och det blev supergott tillsammans!

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-06-16 22:30 #34 av: Zureel

Vad kul jag tyckte också att det blev jättegott med matchaglass.

Anmäl
2013-06-20 19:27 #35 av: karro1999

jag har ett pralinrecept med vit choklad och matcha te måste testa det

Anmäl
2013-06-20 19:32 #36 av: Zureel

#35 låter gott såt oss gärna veta hur det blev ifall du testar det Glad

Anmäl
2013-06-20 19:37 #37 av: karro1999

#36 jag kanske gör ett inlägg, det kommer nog ta en vecka eller två för ska resa runt lite och inte vara hemma

Anmäl
2013-11-06 09:12 #38 av: JanGBG

När jag var yngre läste jag Japansk kulturhistoria fick då lära mig om "Den Japanska Te ceremonin".

Insåg snart att bara den "var en hel vetenskap"

Var dock smakmässigt inte så förtjust i det teet. 

Anmäl
2013-11-06 09:20 #39 av: tlover

#38 ja det är en hel vetenskap, jag har en bok på ca 300 sidor som skrapar lite på ytan om kunskapen i ämnet.

Första gången jag drack matcha tyckte jag inte heller om det men det kan vara för att jag tillredde det fel (hade blandannat klumpar med pulver kvar)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-11-06 09:26 #40 av: JanGBG

Det finns ett utryck.

"Om smak ska man inte diskutera"

Men är det inte just det som är finessen ? Att vi har så olika smak och kan tycka så olika! Det är ju det som gör mångfalden! Driver utvecklingen framåt. 

Anmäl
2013-11-06 09:30 #41 av: tlover

#40 Glad och även om man inte skulle tycka om tex smaken på matcha så finns det ju i alla fall på teceremonier kakor också Skämtar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-11-06 18:48 #42 av: JanGBG

Fick lära mig att "I dom riktigt gamla ceremonierna" så skulle det inte vara kakor! Vet inte om det är rätt eller fel?

Fick lära mig att Samurajerna ibland kunde få betalt i dyra te - sorter. Att när man då drack dem "Fick inget störas"

Japanska "efterrätter" och "sötsaker" är ju så otroligt "SÖTA" så dom faller inte riktigt mig i smaken. Men det finns ju många andra rätter i det japanska köket jag giller. Framför allt deras fiskrätter, men Oh, fråga mig inte efter deras namn för det kommer jag inte ihåg.


 

Anmäl
2013-11-07 07:54 #43 av: tlover

#42 man dricker ju inte teet till kakorna utan man äter kakorna efter teet så det kan ju stämma på ett sätt i alla fall.

Kakorna är väl söta för att komplettera matchan vad jag förstått men när jag var på teceremonikurs hade dom en super duper söt och en typ saltsöt riskaka (den var godast) och den var inte alls så översöt.

Men det kan ju varit sant (eller tex att man gjorde det i vissa ceremonier eller vissa skolor för att ska vara så precist är det ganska varierat.)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-01-12 08:28 #44 av: tlover

Här finns en youtubekanal som tar upp matcha

edit: nu vet jag varför jag får dåligt med skum.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-05-05 20:38 #45 av: Silver83

#44 Vet du vilket matcha te som är bäst att använda till typ bakverk, glass osv? Eller funkar det med vilket som helst?

Anmäl
2015-05-05 21:22 #46 av: tlover

#45 Det finns matcha i "matkvalité" men alla slag matcha borde man kunna använda. Men att använda ett dyrt matcha som ska användas för usucha är väl lite onödigt enligt mig utan det funkar helt klart med matcha till koicha.

Jag använder matcha Midori både till koicha och matlagning/bakning.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-05-09 21:29 #47 av: Rita-S

Men se där, det var något jag inte visste om! att det var pulveriserat te som nyttjades i teseremonien hade jag faktisk inte blekaste aning om! :D 
Roligt att du drar fram gamla godingar igen så vi nykommare kan se!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-05-09 21:35 #48 av: tlover

#47 Kul att det var intressant Glad

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-30 18:39 #49 av: tlover

Puttar denna då det står hur man tillreder matcha i denna (förstasidan är full)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.