Övrigt terelaterat

Zui-ki-tei, Det japanska tehuset

2013-05-08 07:24 #0 av: tlover

Zui-ki-tei betyder ”det löftesrika ljusets boning” och är ett japanskt tehus som ligger i stockholm. Zui-ki-tei innehåller två terum, ett större på 6 tantamimattor och ett mindre på 3 ¾ tantamimattor. Zui-ki-tei är ett magnifikt exempel på japanska tehus arkitektur.

Det nuvarande japanska tehuset i Stockholm är inte så gammalt då det byggdes 1990 men original tehuset var äldre och byggdes 1935 och hade samma namn som det nuvarande (Zui-ki-tei) men det brann ner 1969.

Fotograf Karl Zetterström


Just nu så är det främst det japanska thesälskapet som använder i tehuset på sommarhalvåret och på vintern är det stängt. Det japanske thesällskapet håller också öppna och privata teceremonier och även kurser i japansk teceremoni och det var så jag kom att se tehuset.


Jag for på en kurs i japansk teceremoni i höstas och det var då jag såg Zui-ki-tei för första gången men förhoppningsvis blir det inte den sista. Allt var precis som jag hade trott men helt annorlunda. Japanska tehus följer nämligen vissa riktlinjer när dom byggs, som den mesta äldre japanska arkitekturen tex att rummen nästan alltid är symmetriska eftersom dom är uppbyggda på tantamimattor (rishalmmattor på ungefär 1x2 meter). Tehus brukar vara från 1½ tantamimatta och uppåt men ofta ganska små för att det ska kännas familjärt.

Men även om jag visste någorlunda hur det skulle se ut så blev jag ändå förvånad över detaljerna och hur fint allt var ner i minsta lilla detalj, det var kanske inte fint på det sättet att det var massa sprakande färger eller guld och silver men det var stilrent, enkelt och mycket, mycket välgjort.

bild på Zui-ki-tei´s roji


Jag tycker att har man möjlighet ska man fara och se Zui-ki-tei och dess roji* den är öppen för att se på det etnografiska museet i stockholm http://www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet/program/kalendarium/foredrag/traditionella-teceremonier/

Eller så kan man fara på nån av teceremonierna eller fara den 16:e maj på tehusets dag http://www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet/program/kalendarium/foredrag/tehusets-dag/


Antingen för att man gillar te, den japanska kulturen eller så kan man fara bara för att se på nått vackert.

Bilderna har jag fått låna till artikeln från etnografiska museet


* Roji är trädgården runt ett tehus, en del Roji har egna namn men jag vet inte om Zui-ki-tei's roji har ett eget namn.

Källa: etnografiska museet, böckerna te och te från sencha till lapsang och egen erfarenhet

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-04-30 08:35 #1 av: tlover

I år är tehusets dag den 11:e maj

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-05-13 20:57 #2 av: tlover

I år är tehusets dag den 16:e Maj Glad

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-01-30 17:39 #3 av: tlover

Puttar upp denna med tanke på månadens tema

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.