Historiken och traditionerna

Historier om te / Temyter

2013-06-10 06:15 #0 av: tlover

Myter om teets uppkomst är antagligen nästan lika gamla som teet själv och en del kan vara riktigt intressanta. Från hur olika länder tror att teet hittades till hur olika tesorter kom till. Från dåtid till nutid.

Den Kinesiska myten om te


Kejsaren och läkaren Shen Nong (2737–2697 f.Kr.)  satt under ett träd och drack hett vatten, för det var så han alltid drack sitt vatten.

Plötsligt föll det ett blad ner i hans gryta och färgade vattnet. Kejsaren som alltid var intresserad av att testa nya saker testade drycken.

"Det släcker törst. Det minskar längtan efter sömn och upplyfter hjärtat"

Efter det tillfället ska Shen Nong ha njutit av te varje dag.

Den Japanska myten om te

 

Legenden berättar om Bodhidharma (495 f kr), Zenbuddismens grundare, prins och den första missionären från Indien till Kina.

Bodhidharma var på en 9 år lång missionärsresa. Efter några år så råkade han somna när han mediterade och han blev så arg att han skar av sig ögonlocken och kastade dom på marken.

Där ögonlocken landade så sköt det upp två buskar som han smakade på .

Bodhidharma märkte att han blev piggare och kunde hålla sig vaken resten av tiden genom att tugga blad.

På grund utav detta ska det japanska tecknet för te vara samma so för ögonlock.

Den Indiska myten om te

 

Den Indiske Missionären Darma var på en sju års lång pilgrimsfärd i Kina. Darma hade lovat att under dom sju åren han var på missionsresa i Kina skulle han inte sova utan bara meditera.

Men efter fem års tid blev han trött medan han mediterade och för att inte somna tog han en promenad. Han ryckte till sig blad från buskarna bredvid stigen och tuggade dom för att hålla sig vaken bättre. Då märkte han att han blev piggare.

Så under de resterande två åren kunde Darma hålla sig vaken och meditera utan att somna genom att tugga på teblad.

Myter om oolongte

 

Gaiwan med tie kuan yin, ett populärt oolongte i

Wu Liang som var en bonde var ute och plockade teblad, men då såg han en orm (vissa säger drake) som slingrade sig runt en teplanta. Wu Liang blev så rädd att han släppte korgen med te och sprang därifrån. När han äntligen vågade sig tillbaka hade teet hunnit jäsa lite och hade blivit oolongte.

I en annan version så var Wu Liang ute och plockade te när han blev distraherad av en vacker hjort. Wu Liang kollade länge på det vackra djuret och när han började plocka te igen så hade teet i korgen hunnit blir halvfermaterat.

Bonden i historien har ju fått ett namn som är väldigt likt oolong men en annan ide om hur teet fick sitt namn är att oolong betyder "liten drake" eftersom det ser ut som små drakar som vaknar till liv då man heller hett vatten på oolongte.

Myten om Svart te

 

Tekannan och skål med darjeeling te i

Det var en tehandlare som levde under opiumkriget i Kina. Den tehandlaren hade just fått hem färska teblad till sitt lager när soldater konfiskerade lokalen för att ha det som tillfälligt boende.

Teet brydde sig ingen av soldaterna om och det började att jäsa. Till sist fick den stackars tehandlaren en chans att försöka rädda sitt lager. Tehandlaren hade aldrig sett te som såg ut som det teet och alla trodde det var försökt men för att inte gå för mycket med förlust försökte han sälja teet ändå. Teet blev snart slutsålt och köparna frågade efter mer.

Nu fanns redan svart te då opiumkriget bröt ut men alla myter ska ju ha ett korn av sanning i sig.

 Myter om earl grey

 

Charles grey, earlen av grey ska ha räddat livet på en Kinesisk prins på en resa och som tack för att han räddade honom så fick han en kista med te. Earlen tyckte om teet och när det var slut gick han till tehandlardistriktet i London och bad dom göra en blandning som det teet han hade druckit. Efter många om och men hittade dom en blandning av olika svarta teer och bergamottolja som earlen tyckte om och det populära teet döptes då efter Earlen.

I andra historier så säger man att det var en Indisk raja som earlen räddade vilket är mer troligt då earlen aldrig hade varit i kina däremot hade han varit i Indien.

 

Historien om söderblandning

Söderblandning, fotot tillhör Inkanyezi

 

Det var en söndag 1979 som Vernon Mauris (grundare för tea centre och delförfattare av teboken, "Te från sencha till lapsang") stod och experimenterade med nya teblandningar. Av misstag tappade han alla ingredienser i en salig röra och Vernon blev irriterad och gick hem utan att städa upp. Nästa dag undrade medarbetarna vad som doftade så gott från teprovningsrummet. Eftersom dom inte ville slänga teet så förpackade dom det och sålde det som "misstagsblandning".

Misstagsblandningen blev så populärt att den bytte namn som hyllning till "söder" till söderblandning.

 Bilden jag själv inte äger har jag fått tillåtelse om att publicera

källa böckerna te upptäck, utforska, avnjut, te och te från sencha till lapsang

Anmäl
2013-06-10 07:09 #1 av: Pelle Långlös

Intressant. :-)

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-06-12 11:40 #2 av: Zureel

Intressant och kul att även en modernare historia kom med.

Anmäl
2013-10-23 09:45 #3 av: JanGBG

Otroligt roligt att läsa.

Tack

Anmäl
2018-03-11 10:21 #4 av: tlover

Puttar upp denna med tanke på månadens tema

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.