Historiken och traditionerna

Wagashi - japanska traditionella sötsaker

2014-03-26 11:07 #0 av: AnnaMoonshadow

Wagashi är traditionell japansk konfektyr som bland annat äts vid te-ceremonier och speciella högtider. Många sorters wagashi har en lång historia och handlar också ofta om att se estetiskt tilltalande ut och inte bara ska smaka bra.

Wagashi är alltså det japanska namnet på traditionell japansk konfektyr, alltså sötsaker. Wagashi kan göras av många olika saker men främst förekommer mochi (ricecakes) anko (bönpasta) och frukt av olika slag.

Mochi

Mochi är alltså ricecakes eller riskakor som de kanske skulle heta på svenska (detta ska inte förväxlas med sådana där riskakor som säljs i runda paket i affärerna). Mochi består av mochigome (klibbigt ris) som stöts till en pasta som sedan formas på det sätt man önskar. Mochi äts och förekommer i japansk matkultur året om men är särskilt viktig under nyår. Konsistensen på mochi är rätt seg då polysackariderna gör rispastan elastisk. Elasticiteten och formbarheten gör mochi till en väldigt populär ingrediens i wagashi, då det både handlar om en estetisk och smakfull upplevelse. 

Anko

Anko eller röd bönpasta som det kallas på svenska, är söta röda bönor (azukibönor) som kokats och mosats samman och sedan blivit sötad med honung eller socker. Anko förekommer i många japanska sötsaker och efterrätter då det länge varit en populär traditionell pasta att använda. Det finns alltså kakor och glass bland annat med anko-smak. Pastans traditionella användning som sötningsmedel och smaksättare gör den också populär i många traditionella sötsaker.

Det finns många olika sorters wagashi och alla innehåller inte Mochi eller anko även om dessa två ingredienserna kanske är vanligast. Jag tänkte nu ta upp några av de mest populära wagashi som finns men först är det viktigt att du som läsare är medveten om den estetiska effekten som förväntas av wagashi. Wagashi handlar helt enkelt delvis om att presentera ett vackert konfektyr och utseendet är alltså oftast minst lika viktigt som smaken och innehållet. 

Vanliga wagashi

Några av de vanligast wagashi man kan tänkas stöta på är t.ex. Dango. Dango nämns rätt ofta inom japansk film, anime och manga. Det är små bollar, dumplings, gjorda av rismjöl. Ofta serveras de på spett med tre eller fyra bollar på varje. Dango kan vara smaksatta på olika sätt, oftast ändras det efter säsong men vanlig smaker är anko, grönt te och ägg. En del dango serveras också med en sirap eller annan smaksättning som ringlats över eller som de doppats i.

Daifuku är en rund mochi fylld med anko. De förekommer i många färger men ljusgrönt, rosa och vitt är vanligt. Då har man helt enkelt färgat mochi-blandningen. Daifuku kan även ha ett innehåll av anko som blandats med annan frukt.

Manju är snarlik daifuku till innehållet, de är båda gjorda av mochi fyllda med anko. Det som göra att manju skiljer sig är att man kokar kakorna. Manju har sitt ursprung i Kina och har ibland väldigt fantasifullt utseende, bland annat går det att hitta manju som ser ut som kaniner, persikor, blommor och svampar.

Tayaki är en fiskformad kaka som nästan kan likanas vid våfflor i sättet de tillagas och ingredienserna till smeten. De tillreds i formar lite som våra våffeljärn men med en fyllning mellan två halvor.  Kakans innehåll består oftast av anko men det förekommer även tayaki med choklad, ost, vanilj eller sötpotats som fyllning.

Dorayaki är den sista wagashi jag tänkte ta upp. Denna lilla goding kanske är mest känd för att Doraemon älskar dorayaki? Dorayaki består av två runda bröd, nära nog pannkakor med en fyllning emellan av anko.

Slutligen

Det här var alltså några av de många traditionella sötsaker som finns i Japan. Wagashi förekommer även inkorporerat i moderna efterrätter och sötsaker som man kan stöta på. Bland annat förekommer geleaktiga wagashi som på vissa ställen serveras tillsammans med glass på somrarna samt mochi-glass. Är man dock nyfiken på att testa traditionelll wagashi under besök i Japan ska man bege sig till en äkta wagashi-shop. På sådana ställen tillverkas oftas sötsakerna på plats och man kan få smaka på det traditionella Japan. Även om man inte skulle gillar smakerna är det en upplevelse och ett hantverk som kan uppskattas. Har man inte möjlighet att resa till Japan för att testa finns det versioner av wagashi som man kan laga hemma, recepten går att hitta på nätet.

Här nedan är en video som beskriver hur en sorts manju "oribe-manju" är viktigt för vissa i teceremonier.

Bildkälla: wikipedia.org
En annan version av artikeln finns också publicerad på japan.ifokus.se

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-03-26 12:48 #1 av: tlover

Vilken underbar artikel Skrattar

Jag tror det var daifuko och en slags riskkaka (krispig men liten och söt) som vi åt på teceremonikursen jag var på för ett tag sen. 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-26 15:36 #2 av: tlover

Den här videon var bra, och på engelska


 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-26 15:41 #3 av: tlover

del två

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-26 17:36 #4 av: AnnaMoonshadow

Det finns engelsk text på den första videon också, bara att välja till det i hörnet. Men ja, de där två är riktigt bra de också Glad

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-03-26 17:39 #5 av: tlover

#4 ok tack, jag är inte så bra på sånt. Däremot förstod jag en del i den japanska ändå som tur är.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-27 15:31 #6 av: tlover

Nu har jag gjort egen dango

Jag tror jag misslyckades (jag tror den kokade för länge) men ja dom blev fin iallafall

Dom ovan är matchafärgade dango (jag säger färgade för smakmässigt kände jag ingen skillnad) med honung

Den undre är "vanliga vita" dango med mitarashi sås (sås med soja, socker och potatismjöl).

Själva dangon hade inte så mycket smak så jag tror det är på såserna det gäller, jag tror det skulle vara underbart gott med nyslungad honung tex.


 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-27 21:17 #7 av: Stiw42

6# Snyggt att använda sig av en svepfat, en trevlig kultur krock.

Anmäl
2014-03-30 18:29 #8 av: JanGBG

Jo, visst är det roligt med lite andra kulturers mat.

Men just de Japanska "sötsakerna" är tyvärr för söta för min smak. Mycket i den japanska matkulturen tar jag åt mig med glädje tycker det smakar bra.

Men just de söta sakerna klara inte min gom.

På den tiden då jag läste Japansk kultur historia och tränade Kendo och Jodo, åt jag mycket från det japanska köket.

Men nu på ålderns höst (över 70) längtar jag efter svensk husmanskost! 

 

Anmäl
2014-03-30 22:00 #9 av: tlover

#8 dom dango jag gjorde var inte söta alls, däremot var såsen lite söt (särskilt honungen men kan man kalla det sås?) men den var ju lite salt också (sojasås i). Men vad jag förstått så har dom antingen supersöta godsaker eller "knappt ens söta" godsaker.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-31 10:18 #10 av: JanGBG

#9 Du har helt rätt! Man får "allt eller inget" !


Anmäl
2015-05-11 17:26 #11 av: Rita-S

nu har jag suttit med youtube-roulette på att kika på små videoer med godbitar från Japan här pga denna videoen :D 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-05-12 07:35 #12 av: AnnaMoonshadow

#11 det är lätt hänt att man hamnar där  Glad

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-05-19 18:58 #13 av: Silver83

Nån som har ett bra recept, som är testat, som kan rekommenderas? Vet inte vad vad klippen innehöll eftersom jag inte kan se dom längre Oberörd

Anmäl
2015-05-19 19:52 #14 av: tlover

#13 Jag har testat ett men jag gjorde nått fel så dom blev inte mjuka utan som "minipaltar" men jag ska göra nya igen snart.

Jag gjorde dango (vanliga och med matcha)

edit: jag ska försöka komma ihåg att skriva hur det gick då jag testat igen.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-05-19 19:54 #15 av: Silver83

#14 Kalas. Om det blir bra så får du gärna dela med dig av receptet.

Anmäl
2015-05-19 20:07 #16 av: tlover

#15 Det ska jag

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-05-20 07:51 #17 av: AnnaMoonshadow

#13 här är en video på en sorts daifuku som jag själv skulle vilja testa 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-05-20 11:38 #18 av: Silver83

Hur smakar den här bönpastan? Är det nån speciellt utmärkande smak, eller smakar det "ingenting"?

Var hittar ni era ingredienser?

Anmäl
2015-05-20 13:38 #19 av: AnnaMoonshadow

vi har en liten text om anko (bönpasta) inne på japan ifokus. Det är en smak som är lite svår att beskriva. Den är söt och lite "bönig". Jag tycker mig alltid känna den där bönkonsistensen när jag äter det. Anko är inte en av mina favoritsmaker från Japan, främst för att jag har lite svårt med konsistenser generellt och bönor för mig är ju mat, inte något man har i deserter. Men där borta i öst använder man anko till glass, shaved ice och sötsaker så som daifuku så det är bara att vänja sig ;). Jag har aldrig testat det i daifuku-form och är ändå nyfiken på det, speciellt om det blandas med frukt eller jordgubbar (som i videon) så det inte blir för mäktigt Skrattar

En del brukar gå att få tag på i vanliga butiker. Rismjölet kan man hitta i en asiatisk eller orientalisk butik och har man tur har man det i sin hemstad. Jag brukar dessutom se till att köpa på mig en del ingredienser när jag hälsar på vänner i Stockholm då det finns flera bra och relativt stora asiatska matbutiker där ^_^ 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-05-20 13:48 #20 av: Silver83

#19 Jag tänker lite som du, bönor är mat... inte dessert. Men kan dom så kan väl vi Skrattar Lite skumt verkar det allt... därför jag frågade vad det smakar som.

Jag brukar handla i asiatiska mataffärer och där har dom en del grejer, så det är väl bara att göra ett besök snart igen för att shoppa hem lite ingredienser till det här Glad

Anmäl
2015-05-20 17:15 #21 av: AnnaMoonshadow

haha visst är bönor mat! men de röda är väldigt söta och det blir lite som bön-sylt när man kokar ihop till anko, så de skulle iofs inte passa i mat i den formen heller xD lycka till! och publicera gärna nån fin bild av försöket så jag får se ;) 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-05-20 17:27 #22 av: Silver83

#21 Ja, vi får se om jag vågar mig på det här.. Men lovar att lägga upp bild om det blir lyckat Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.