2014-08-08 16:33 #0 av: tlover

Enligt myterna så ska teet ha upptäckts av Kejsaren Sheng Nong för ungefär 5000 år sen, då han satt under ett träd och drack kokande vatten. Man vet inte exakt när teet upptäcktes men man vet att i Kina skattade man på te redan före vår tideräkning.

0-500 talet

Sheng Nong av Xu Jetiang scannat av Szilas

I början av det man vet så användes te som hade pressats till tekakor som man sen kokade istället för att låta dra tillsammans med apelsin och kryddor till ett avkok som man snarare använde till medicin istället för en smakfull dryck.

När man började närma sig 500 talet började också Kina att exportera te, det var väldigt praktiskt med de pressade tekakorna då eftersom dom lätt kunde transporteras.

Tangdynastin och de tio rikernas tid

Under tangdynastin var teet fortfarande främst en medecinaldryck som dracks av munkar, författare och andra lite mer uppsatta personer blandannat eftersom det var uppiggande.

Den största författaren, antagligen genom tiderna när det gäller te Lu Yu skrev verket ”Cha Jing” (ibland skrivs det ut cha ching el liknande) som ungefär betyder ”det klassiska verket om te”.

Även begreppet hyllningsteer skapas under tangdynastin vilket innebär att de allra finaste teerna skickas till kejsaren som en hyllning.

Det kring den tiden som teet får ett enhetligt namn i Kina ”Cha”, förut hade det hetat flera olika saker beroende på var man var tex.

Nått liknande pu-erh tekakorna var antagligen hur det såg ut förr


Song och Yuandynastin

Det malda teet skulle få så mycket skum som möjligt, jag tror inte jag skulle ha vunnit tävlingarna.

Nu var kakorna av te gjorda av redan malt te vilket gjorde att man kunde göra nästan vilka former som helst av tekakorna. Man hade också bytt ut kryddorna och apelsinen mot blommor som tex jasmin och krysantemum. Teet dracks nu också antagligen lika mycket för att det var gott som för medicinska skäl.

Hyllningsteerna var väldigt populära och kejsaren gjorde tävlingar i te där man skulle vispa det malda teer så att man skulle få så mycket skum på ytan som möjligt.

Mingdynastin

Under Mingdynastin spreds teet till folket i Kina, delvis var det tack vare att tekakorna förbjöds och bladteet skapades. Under Mingdynastin så utvecklades många nya teceremonier för bladteet och man utvecklade också det svarta teet och oolongte (det skedde enligt vissa däremot inte förren under Qingdynastin).

Keramiken utvecklades också blandannat yixingkannorna har antagligen sin grund från mingdynastin. Under senare delen av Mingdynastin så började exportern till Europa.

Qingdynastin

Under Qingdynastin förlorar Kina sitt monopol* på te till England, även Opiumkriget är ett bakslag för Kina när det gäller te då Kina tvingas att byta blandannat te mot opium.

Mordern tid

Nuförtiden spelar teet fortfarande en stor roll i Kina, i princip alla dricker det och Kina har uppfunnit alla tesorter och odlar alla dessa tesorter forfarande. Kina forskar också väldigt mycket på te och dom kommer fram till att te är nyttigt gång på gång även om många nu bara dricker te för att det är gott.

*Japan hade tidigare upptäckt hur man odlar te, dom var däremot ingen konkurrent när det gäller te exportern till väst.

Viss fakta står det lite olika om i olika böcker. Vilket kan bero på många olika saker så vissa saker kan vara annorlunda än vad just du lärt dig el rent utav fel utan att jag eller författaren bakom de böcker jag läst vetat om det.


Källa: Böckerna "Te" och "Te från sencha till lapsang"