2014-11-26 19:26 #0 av: tlover

Te räknas idag som nationaldryck i Ryssland och det har en ganska lång och spännande historia att berätta.

Ungefär på 1600 talet började teet komma till Ryssland. Teet kom landvägen på karavaner och inte via skepp som det gjorde i resten av Europa. Men vägen över Sibirien var lång och riskfylld vilket gjorde teet dyrt när det väl kom fram.

På den tiden så drack man teet på eftermiddagen och det var bara de rika som hade råd att köpa te. 

Men på 1700 talet började det bli billigare så på slutet av 1700 talet kunde till och med medelklassen och ibland underklassen ha råd med te.

Det te som importerades till Ryssland då var både löste och sk tegelte (pressat te) och än idag dricks det endel tegelte i Ryssland.

Man började även använda samovarer på den här tiden.

På 1800 talets senare del hände det en del i Ryssland. Man började på teodlingar i södra Ryssland. Man gjorde också klart transsibiriska järnvägens första del, vilket förutspådde att snart skulle tekaravanena bli överflödiga.

Samovarerna blev på den här tiden mer och mer populära och tillslut fanns dom i princip i varje hem.

Storproduktion av låtsaste

Man hade också en stor produktion av låtsaste gjort på mjölkört i staden Koporje som giriga teimportörer drygade ut det dyra teet med. Det gick så långt att vissa av tehusen sålde dubbelt så mycket te som dom importerade vilket tillslut gjorde att fusket avslöjades.

I början av 1900 talet så blev transsibiriska järnvägen klar och man började odla te mer industriellt även om produktionen blev mindre då Sovietunionen föll eftersom den största produktionen skett i nuvarande Georgien (som än idag odlar en hel del te).

Man började också göra samovarer som drevs på el istället för kol som det var förr.

Te har varit viktigt för Ryssland i nästan 400 år och det kommer nog att vara det ett bra tag till då Ryssarna verkligen älskar sitt te.

Källa: wikipediaRussian life och Taffel