Övrigt terelaterat

Biverkningar

2015-02-18 11:41 #0 av: tlover

Allt har biverkningar, även te här tar jag upp några jag har hittat. Det mesta är däremot i riktigt stora mängder.

Te och järn

Te hämmar upptaget av järn, särskilt icke-hemjärn. Att det hämmar upptaget gäller bara då man dricker teet och ca ½ timme före och efter man dricker teet (maten är ju i magen ett tag därav halvtimmen innan) så har man järnbrist så kan man ju undvika att dricka te vid måltider, jag dricker tex bara te till huvudmåltider vid speciella tillfällen. Har man inte järnbrist så har te inte så stor effekt att man behöver undvika det.

Koffein i te

Koffein har ju massor av positiva effekter men även vissa negativa effekter särskilt vid vissa sjukdomar och tex då man är gravid så bör man inte dricka mer än 300mg koffein/dygn enligt livsmedelsverket. Har man problem med att sova kan det också vara värt att undvika te efter middagen just pga koffein.

Leverpåverkan av kosttillskott

Höga intag av te i koncentrerad form (kosttillskott) ska kunna ge leverpåverkan men nya studier visar att konsumtion av grönt te (som dryck) kan minska leverpåverkan av konsumtion av te som kosttillskott.

Men man kan också undvika leverpåverkan genom att dricka te istället för att ta det som kosttillskott helt enkelt Skämtar

Prostatacancer

En studie har visat ett samband mellan prostatacancer och hög konsumtion av te, den studien är däremot ganska kritiserad eftersom flera andra studier har visat motsatt effekt (1 2 )

Benskörhet av te... efter sisådär 100-150 tepåsar/dag

En kvinna har fått benskörhet av att dricka te, däremot drack hon 100-150 tepåsar/dygn så för att vara ärlig är jag förvånad att hon bara fick benskörhet.

Mediciner

Vissa mediciner kan ha försämrad effekt eller liknande av te, tex så rekommenderas det att man inte dricker stora mängder grönt te om man tar waran eller annan blodförtunnande medicin eller i alla fall inte varierar temängden.

Niferex och andra järntillskott kan också få sämre upptag av te.

Är du osäker, fråga din läkare när du får nya mediciner för att vara säker att du kan dricka te som du brukar.

Hett te och strupcancer

Hett te och andra heta drycker ökar risken till strupcancer. Det är alltså inte teet i sig utan att det är hett. De flesta här i väst dricker däremot inte sitt te så hett att det ökar risken utan är är rökning och alkohol en betydligt större riskfaktor.

För att ha ökad risk för strupcancer så ska teet vara 70 grader eller hetare så för de flesta är det ingen fara.

Min slutsats

Allt är dåligt i för höga mängder, det gäller även te. Vad som är för höga mängder beror på personen (tex har man en sjukdom som gör att man inte tål koffein så är ju även en liten mängd te dåligt för den personen).

Nu finns det säkert fler negativa saker mer te (särskilt i enorma mängder som tex kosttillskott eller 100 tepåsar/dag) men för de flesta kan man räkna te till en nyttig dryck snarare än skadlig.

Källa: Livsmedelsverket, aftonbladet (ja jag vet), New england journal of medcine, World tea news , fass (http://www.fass.se/LIF/product?docType=&specId=&userType=&nplId=19990827000063& ),  läkrtidningen.se http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/9/9704/LKT0824s1859.pdf l Expressen http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/sjukdomar--besvar-1/who-varma-drycker-okar-risken-for-cancer/, och läkartidningen http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/12048/1463_1464.pdf

Anmäl
2015-02-18 11:45 #1 av: Surpan

"så för att vara ärlig är jag förvånad att hon bara fick benskörhet." Gapskrattar

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2015-02-18 19:21 #2 av: Tarotstollan

Bra information!
Jag reagerade också på 100-150 tepåsar om dagen, kunde hon få ner någon mat överhuvudtaget med den konsumtionen?!GapskrattarFör inte prata om hur magen hade varit på henne, stenhård eller lös!Funderar

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2015-02-19 10:57 #3 av: tlover

#2 Som jag förstått använde hon flera påsar i samma kopp men jag kan ha missförstått.

Anmäl
2015-02-19 20:30 #4 av: Tarotstollan

#3. Ursäkta jag hade glömt att läsa tråden som hörde till inlägget men ändå!Förskräckt En tillbringare med 100-150 tepåsar om dagen!
Jag kan visserligen dricka upp till 2 L te om dagen men till  det använder jag motsvarande ca 2 rågade matskedar te som jag brygger på,  1 msk för varje L!
Hennes te måste ju vara något i hästväg starkt och bittert!Yrar

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2015-09-11 15:10 #5 av: stickanw

Det finns ju också en till biverkan av för mycket tedrickande och det är alla vändorna till toan! Skrattar

Anmäl
2015-09-11 15:24 #6 av: tlover

#5 Endast om man är ovan, är man van med at dricka te (el andra koffeinhaltiga drycker) så är te i princip lika vätskedrivande som samma mängd vatten.

Större halter koffein (som det förr forskades på därav kom det sig att det kallas vätskedrivande) är däremot vätskedrivande.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.