2016-05-03 23:27 #0 av: tlover

Det finns te som är mer värt än guld och te har också använts som valuta te och pengar har länge hört ihop på flera olika sätt.

Te och pengar har länge hört ihop. Den tidigaste gången som te omnämndes i skrift var vid införandet av en ny skatt på te år 221 före vår tidräkning.

Te har länge använts i handel och byteshandel, te var tex en viktig del av te-häst vägen mellan Kina och Indien (via Tibet) men även i handeln med Europa hade te en viktig roll.

Te har även varit viktiga brudgåvor, både i Kina och Europa. Teet kom faktiskt till England genom en Portugisisk prinsessa som hade med sig te som brudgåva.

I Tibet var te länge till och med en valuta, man fick betalt och även betalade med te i form av pressade tekakor (pu-erh). Det var först då Kina tog över makten i Tibet som valutan ändrades till mynt och sedlar.

Det finns även riktigt dyra teer, vissa så dyra att dom kostar 30 gånger mer än samma vikt av guld. Även tillbehör som tex tekannor eller teskålar kan kosta en förmögenhet.

Även om cha no yu förespråkar enkelhet så finns det flera exempel i cha no yu's historia som tar upp tetillbehör som går på stora mängder pengar, det uppmuntrades även ibland av shogunatet. För köpte rikemännen tetillbehör för stora mängder pengar så hade dom inte samma ekonomiska möjlighet att trotsa shogunatet. Men det finns många andra, även inom shogunatet som såg ner på de som la stora pangar på tetillbehör då cha no yu förespråkar enkelhet.

Te och pengar har länge hört ihop och kommer nog alltid att göra det, på ett eller annat sätt.

Källor: Böckerna "Te", "Cha no yu - The japanese tea ceremony" och "The tea horse road" och world tea news