Etikettertips-rådartiklar
Läst 18575 ggr
Luju
2012-03-10, 14:44

Tips vid tillagning

Förutom att det kan vara en djungel bara att hitta ett te som faller en i smaken, finns det dessutom en del olika saker att tänka på vid tillagning av olika te-sorter.

**Koka ditt te-vatten

**Du kan välja att koka ditt tevatten i tekokare eller i kastrull.

Vattenkokaren
Det finns för- och nackdelar med att använda vattenkokare. En fördel är, att du alltid får rätt Temperatur på vattnet om vattenkokaren har en funktion där man kan ställa in Temperatur. Nackdelen är att det är svårt att hinna stänga av vattenkokaren när bubblorna i vattnet är "stora som guldfisk ögon".

Kastrull
Om du väljer att koka upp ditt vatten i kastrull på spisen, finns det en gammal kinesisk tradition att följa om man inte vill använda sig av en termometer. Den traditionen säger att man ska avbryta uppvärmningen av vattnet precis när bubblorna är stora som guldfiskögon. Vattnet ska helst inte koka helt, eftersom detta gör att syret försvinner i vattnet. Att tillaga Te i ett vatten som är syrefritt ger teet en platt smak. Så, ju mer syre, ju mer smak får du ut av teet.

vattenbubblor

Vilken Temperatur ska vattnet ha?Det ska oftast stå på förpackningen för Te vilka grader det specifika teet ska ha, men det finns generella vattentemperaturer för varje tesort. För säkerhetsskull, läs alltid på förpackningen först.
Svart Te och Oolong – strax under kokpunkten (100 grader) Grönt Te, vitt Te och gult Te – mellan 70-80 grader

Hur länge ska teet dra sig?
Även hur länge teet ska dra skiljer mellan te-sorterna. Tiderna som står här nedan är enbart generella tider, läs på instruktionerna för ditt Te för att se vilken tid som passar bäst för det teet.

Låter du ditt Te dra för länge i vattnet kan smaken förändras och kan få en besk och sträv smak.

Svart Te och oolong – låt dra 2-3 minuter
Grönt Te och gult te – låt dra ca 1,5 minuter, för större hälsoeffekt låt dra längre
Vitt te – 5-7 minuter, kan låta dra en stund extra utan att bli strävt

Kom ihågare.

  • När vattnet precis börjar få små bubblor längst ner i kastrullen, ligger graderna ungefär på 70 grader, när bubblorna blivit lite större ligger graderna mellan 80-90.

  • Häll ditt Te i ett kärl som redan är aningen uppvärmd, då kallnar inte ditt Te lika snabbt.

  • Ju bättre kvalité du köpt på teet ju mindre fermenterat (t.ex. vitt Te och grönt te), ju kallare kan du dricka teet. Ju mer luft (oxidering) teet blivit utsatt för (t.ex. svarta teer), ju varmare kan vattnet vara

  • För att få ut en mer hälsoeffekt av ditt gröna Te låt det dra några minuter. Smaken då blir strävare, men det blir nyttigare.

  • Häll aldrig i tebladen direkt i kastrullen med vatten medan vattnet kokar upp. Detta gör att smaken förstörs och de flesta näringsämnena kokar bort.

Läs mer om
Vad "fermenterat" betyder - Wikipedia

Källor

Kreatu House of tea Om te Tekultur

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

Ratlings
2012-03-13, 18:12
#1

Jag har aldrig tänkt på att det smakar platt då mitt vatten är för varmt, men måste absolut testa att ha det vid rätt tempratur nästa gång. Glad

// Lise
When nothing goes right, go left!

Mimmi
2012-03-13, 21:31
#2

Jag borde verkligen köpa en bättre vattenkokare. Min nuvarande har två knappar - av och på. Det är lätt att glömma att stänga av den innan det börjat koka ordentligt.

Luju
2012-03-13, 23:37
#3

#1 Jag har inte heller vetat om det förrän jag läste om det. Tänkte ha ett litet smakexperiment någon dag i veckan för att se om det verkligen är så. Glad På ett sätt låter det rätt logiskt, men samtidigt kan jag undra på om det bara är de riktiga finsmakarna som märker skillnaden och om det beror mycket på vilken tesort du har.

#2 Jag köpte en tekokare från Biltema, mest för att den var så underbart söt. Den har bara på och av knapp den också. Låter den oftast koka klart innan jag stänger av den, men när jag tänker på det stänger jag av den precis innan den börjar koka. Men tycker det lät spännande och smart med en tekokare där man kan ställa in vilken Temperatur vattnet ska ha

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

Ratlings
2012-03-14, 08:06
#4

#3 Jo precis, så kan det vara. Måste iallafall testa! :)

// Lise
When nothing goes right, go left!

MissInAction
2012-03-15, 17:56
#5

Eftersom guldfiskar finns i olika storlek så undrar jag, vilka ögon ska man gå efter? ObestämdFlört


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Luju
2012-03-15, 18:08
#6

#5 hehe bra fundering! som jag har förstått, så ska du ta av det precis innan vattnet börjar koka. då är "ögonen" precis i rätt storlek Glad

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

MissInAction
2012-03-15, 18:50
#7

#6
Jag ska experimentera lite med det Glad Oftast kör vi med vattenkokaren, det känns mest miljövänligt och ekonomiskt. Men då är det ju svårare att få rätt temp, med den som vi har.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

[Momiji]
2012-03-16, 09:38
#8

Oj, jag kör på:

Koka vatten, häll direkt i muggen med tepåsen/hållaren i och vänta tills det fått färg(vilket tar ca. 30 sekunder) Skäms

veran
2012-03-25, 19:01
#9

Nu har jag läst igenom allt som hittills skrivits på TiF. Tycker det är jätteroligt att få lära mer om Te. Tack för att detta kom i fokus. Glad Te är ju såååååå gooooott.

Lärt mig flera nya saker om bland annat det gröna teet som jag gillar så mycket: det blir nyttigare men beskare om det får dra länge och så fick jag nog förklaringen till varför jag ofta har lite "IBS"-mage. Troligtvis min favoritdryck som är orsaken. Får nog dra ner på konsumtionen. Gråter

MissInAction
2012-03-25, 19:12
#10

#9
Koffein är inte känt för att vara snällt mot magen direkt och då får man dra ner på både svart och grönt Te Rynkar på näsan Återstår gör Rött te och örtteer!
Jag har IBS och märker av det där ibland men just Te är ändå okej jämfört med annat.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Luju
2012-03-26, 01:26
#11

#9 Så roligt att höra att du tycker det är kul att forumet Te har kommit till iFokus. Jag tyckte själv att det saknades en plats för oss tedrickare Glad

#10 vet du någon bra hemsida där jag kan läsa vidare om detta. Kan vara bra att ha lite information om detta då jag ska skiva artikeln om grönt te

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

[Vargöga]
2012-03-26, 07:17
#12

Hihi, jag är lat av mig och låter vattenkokaren stänga av sig själv. o_O Tyvärr finns det ingen timer på min och det har jag aldrig på någon annan heller.

[Alenzi]
2012-03-26, 07:36
#13

Matnyttig artikel, tack för den!
Jag låter alltid kokaren stå och svalna en stund innan jag använder tevattnet, om jag inte är antingen väääldigt tålmodig.. Då står jag faktiskt och lurpassar och tar av vattnet innan det börjar koka. Termostat hade varit riktigt trevligt!

Symfoni
2012-04-24, 11:02
#14

Intressant läsning. Någon som vet var man hittar en vattenkokare med temperaturreglage? Har aldrig sett någon i butikerna jag handlar i.

Vänlighet och omtanke, gör livet roligare Flört

tlover
2013-04-02, 15:13
#15

Jag får med jämna mellanrum en vattenkokare som man kan ställa in gradantal på av min mamma, antagligen för att hon ofta hjälper mig på mina teföreläsningar och hon inte gillar att hålla koll på stektermometern i vattenkokarn då det är hon som serverar tevattnet 😃

senaste fick jag i julas (har 70, 80, 90 och 100 grader att välja mellan)

(stektermometern användes bara till vattentempmätning)

l'm back

LinaLj
2013-04-02, 16:37
#16

På hösten/vintern har jag en gammal kaffekanna med vatten stående bredvid vedspisen i köket. Där kokar inte vattnet utan håller ungefär 75-85 grader. 

På sommar blir det vattenkokaren. Men jag låter aldrig vattnet koka där i eftersom jag inte gillar för varmt Te.

IceTee
2015-01-18, 21:56
#17

Några tips på en vattenkokare där man kan ställa in hur varmt det ska bli?

Medarbetare på Skor iFokus

tlover
2015-01-28, 15:25
#18

#17 Det är en sån här jag har och jag tycker den är bra. Eller den är i alla fall väldigt lik (jag får med jämna mellanrum vattenkokare m tempinställning av min mamma i födelsedagspresent/julklapp så jag har inte köpt den själv).

l'm back

IceTee
2015-01-28, 15:45
#19

#18 jag får försöka spara ihop till en sån!

Medarbetare på Skor iFokus

Upp till toppen